неделя , 8 юли 2018 г.
Начало / Общество / Кметът Вяра Церовска с изявление за създалата се ситуация след проливния дъжд вчера

Кметът Вяра Церовска с изявление за създалата се ситуация след проливния дъжд вчера

Кметът Вяра Церовска
Кметът Вяра Церовска
Краткотрайният и проливен дъжд вчера създаде усложнена ситуация в най-пиковите часове за движение в Перник.
Аз и екипът ми веднага реагирахме, посетихме всички възлови места, където обичайно се събира повече количество вода. Бързо се отпуши движението на кръстовищата при Хумни дол и Марина бара. В продължение на половин час работеха помпите на пожарната  на бул. „Юрий Гагарин“, в района на кв. Стара Тева , където се беше създала сложна ситуация с голям наводнен участък. Интензивният трафик по това време на деня беше блокиран от създалата се ситуация, имаше аварирали автомобили.
Другото критично място беше  районът на Автогара -Перник, която  държа да отбележа, че е частна собственост, заедно с прилежащата улица. Създалата се там ситуация доведе до наводняването на транзитния път, който свързва Перник с Кюстендил. Там също работеха допълнителни екипи.
промяната в климата, обилните валежи няма да ни оставят на мира и в следващите няколко дни. Ние постоянно поддържаме връзка и получаваме информация от метеорологичните служби, за да можем да реагираме навреме.
Нито една от реките в нашата община не излезе от коритото си и не създаде допълнително напрежение.
По отношение на шахтите – те бяха почистени, но обемът на остарялата  канализационна мрежа не успя да поеме обилното количество дъждовна вода , изляло се за кратко време. За съжаление такова ще е положението, докато не бъде изградена нова канализация, отговаряща на съвременната ситуация в града.
Нека всички разберем, че при такива обстоятелства трябва да бъдем внимателни за себе си и околните и да си помагаме един на друг, тъй като имаше много сигнали за наводнени мазета в централна градска част, имаше паднало дърво в кв. „Тв. ливади“, върху блок 27, но още в рамките на вечерта то беше отстранено. Бяха мобилизирани екипи на ВиК – Перник, наблюдава се още и  нивото на реките и язовир „Студена“.
Другият проблем, който беше създаден, е че голяма част от подсушените улици са разрушени. Ясно е, че когато насипваме скална маса, не решаваме трайно въпроса на улиците, но това са средствата, с които Общината разполага в момента.Ще изчакаме няколко дни и ще започнем ново подсушаване.
Следваща Момче и момиче пострадаха при две катастрофи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *