събота , 24 август 2019 г.
Начало / Общество / Кметът Вяра Церовска разгледа частната колекция на Иван Кьосев в Драгичево

Кметът Вяра Церовска разгледа частната колекция на Иван Кьосев в Драгичево

Вяра Церовска и Иван Кьосев
Вяра Церовска и Иван Кьосев

Перничанин от село Драгичево превърна своя дом в малък музей на свързочната техника. Бившият заместник-началник на Главно управление „Комуникационни и информационни системи“ в Българската армия Иван Кьосев е събрал експонатите само за две години, но те носят заряда на цяло столетие. Антиките са най-различни – от тефтери, снимки и медали до телефонна, телеграфна и радиотехника от Балканската до Втората световна война. Всичките побрани в една стая. Днес полковникът от резерва, но вече пенсионер, влезе в ролята на уредник и показа богатата си колекция на кмета Вяра Церовска и екипа й.

m2
„ Историята си е история и ние не може да е променяме“- с тези думи Кьосев, започна разказа за личната си сбирка. По думите му провокацията дошла от неговия внук, на когото искал да покаже и разкаже как е било навремето и с какво е разполагала българската армия. Изключение сред техниката прави личния му портрет. Кьосев сподели с усмивка, че е дело на художника на интенданството, който го нарисувал, защото бил закъсал за пари. С гордост показа на гостите златния си медал и дипломата от българската военната академия и се похвали, че е бил сред първенците.

m3

Любопитството на екипа предизвика линейния полеви телефонен номератор с кабел, който като тичаш по полето се развива. Техниката е руско производство, издава го и надписа : Помни противник подслушвает! Сред антиките е и стар германски радиопеленгатор, който засича от къде излъчва радиостанцията и посоката, от която идва. Колекцията съдържа пълен комплект танкови радиостанции и сред тях едно българско изобретение така нареченият снаряд-стършел. Полковникът обясни на гостите неговото действие: как като се забие в полето на противника, разтваря антена и смущава намиращите се радиопредаватели в рамките на два часа, колкото са издържали батериите му. В скромната сбирка има и руски разузнавателен приемник, който навремето е бил един от най-добрите, но сега вече е демоде.

m1

Бившият полковник обясни, че има и военни филмчета, които мисли да предложи на кмета на Драгичево, като идват децата в музея да им ги прожектира, да знаят каква е била историята. На показ домакинът държи картата на България, разположена на три морета. И като в истински музей има книга за пожелания, в която с уважение и почит към полковника, за запазената история, се подписа и кметът Вяра Церовска .

m4

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *