четвъртък , 21 март 2019 г.
Начало / Общество / Кметове на общини и кметства от област Перник питаха вътрешния министър и главния секретар на МВР

Кметове на общини и кметства от област Перник питаха вътрешния министър и главния секретар на МВР

 

img_1919-1

Областният управител Ирена Соколова и главният секретар на МВР Младен Маринов обсъдиха ефективността от действията на мобилните групи в малките населени места, както и възможностите на системата за видеонаблюдение. Това стана по време на инициираната от Соколова среща на високо ниво днес в Областната администрация Перник, участие в която взе и министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

На срещата те  обсъдиха и  допълнителни стъпки в посока подобряване средата за сигурност в региона.

„Активният диалог в моята работа е приоритет. За мен е важно мнението на кметовете за случващото се във всички населени места в област Перник. Те имат най-близък достъп до гражданите на управляваните от тях кметства и могат най—коректно да предадат техните искания. Това е и една от основните причини да организирам днешната среща. Директният контакт е най-краткият и ползотворен начин за това да чуем от какво има нужда населението на областта ни”, сподели Соколова.

img_6354

Кметовете на общините и кметствата от област Перник имаха уникалната възможност да отправят своите питания лично към министъра на вътрешните работи и главния секретар на МВР.

Зададените въпроси касаеха поставянето на пътни камери на възлови и рискови участъци, контролиращи скоростта на автомобилните водачи. Ръководството на МВР и кметовете са единодушни, че поставянето им ще е още една стъпка за предотвратяването на пътнотранспортни произшествия.

Повдигнат беше и въпросът за известяването на гражданите за извършено от тях нарушение на пътя. „Всеки правоспособен водач може да провери дали има съставено наказателно постановление на интернет страницата на МВР”, припомни главен секретар Маринов.

Търсят се варианти част от парите, които се събират при пътнотранспортни произшествия, да остават за населените места. Местната власт също ще прецени  какви средства би могла да отдели за закупуването на камери, заяви министър Радев и уточни, че по този начин ще се освободи и ресурс от полицейски сили, които да бъдат пренасочени в други дейности.  Нашата цел е хората да знаят и всекидневно да се убеждават, че могат  да разчитат  на полицията“, беше категорично ръководството на МВР.

Част от кметовете поискаха  по-голямо присъствие на полицията в малките населени места.

Това ще бъде направено по преценка на професионалното ръководство, след анализ на интерактивната карта на престъпността и според  възможностите, които има.

В края на срещата Ирена Соколова заяви, че това е първата по рода си среща и че такива инициативи ще се превърнат в регулярни.

img_6376

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *