четвъртък , 18 април 2019 г.
Начало / Извън Перник / КЗК глоби пет фирми заради кисело мляко в кофички от полипропилен

КЗК глоби пет фирми заради кисело мляко в кофички от полипропилен

сн. Уикипедия
сн. Уикипедия

Пет фирми, произвеждащи кисело мляко, са санкционирани от Комисията за защита на конкуренцията заради използването на „нестандартни“ по-евтини опаковки. Те продават млякото в кофички от полипропилен, вместо от полистирен, както изисква държавният стандарт.

Използването на полипропилен, който е по-евтин материал, не е забранено, но тогава фирмите нямат право да подвеждат купувачите, че предлагат кисело мляко по БДС – това е нелоялна конкуренция спрямо компаниите, които спазват стандарта.

Санкциите, наложени на компаниите, са между 16 и 75 хиляди лева.

Нарушителите са „Обединена Млечна Компания“ ЕАД (със санкция 74 186 лв.), „Ел Би Булгарикум“ ЕАД (18 213 лв.), „Комплектстрой“ ЕООД (11 800 лв.), „Димитър Маджаров – 2“ ЕООД (38 915 лв.) и „Полидей – 2“ ООД ( 16 305 лв.), съобщават от КЗК.

Млекопроизводителите се оправдават, че полипропиленовите кофички не променят вкуса на киселото мляко, нито пък така се убива живата бактерия. Това обаче не е оправдание, че са се отклонили от стандарта, според който млякото трябва да се продава в стъклени, керамични или в опаковки от полистирен – една от най-широко използваните в бита пластмаси.

Полипропиленът се използва за производство на наилонови опаковки, бутилките, торбички за еднократна употреба, чаши за еднократна употреба, опаковки за замразени храни./sega.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *