вторник , 23 юли 2019 г.
Начало / Общество / КАТ ни дере с 2 бона глоба ако направим катастрофа през зимата с летни гуми

КАТ ни дере с 2 бона глоба ако направим катастрофа през зимата с летни гуми

сн. e-gumi.com
сн. e-gumi.com

КАТ да ни дере с до 2 бона глоба ако направим катастрофа през зимата и сме карали с летни гуми. Това обмислят да предложат в парламента експерти по пътна безопасност, които вече подготвят новите текстове в закона, алармира Монитор. Според сега действащите правила, зимните гуми у нас не са задължителни. Очакваше се след промените в Закона за движение по пътищата да се налагат глоби на шофьорите, които в заснеженото време карат с летни гуми. Заради липсата на дефиниция какво е зимна и какво е лятна гума, обаче, промените се забавиха.

В настоящето актуално издание на Закона за движение по пътищата, което е в сила от 20 октомври 2006 г., няма конкретен текст, регламентиращ използването на специални зимни гуми (т. нар. тип M+S). В глава седма, където са регламентирани нарушенията и наказанията, е записано, че водачът на МПС се наказва с глоба 50 лв., ако „управлява моторно превозно средство с износени или разкъсани гуми”.

Минималното изискване за дълбочината на протектора на гумата е 1,6 мм. Логично е, че автомобил с летни гуми с дълбочина на протектора, близка до тази, която е записана в закона, е, меко казано, труден за управление при зимни условия. Глобата, според катаджиите, не притеснява шофьорите и именно поради тази причина почти всеки втори водач е неподготвен за зимата и кара колата си със стари галоши, които в повечето случаи дори са летни.

Според експерти обаче, това само може да доведе до още жертви на пътя. Затова те подготвят предложение, с което да бъде налагана солена глоба на водачите, които не са оборудвали автомобилите си с необходимите гуми за зимните месеци.

„В Австрия карането със зимни гуми, чийто грайфер е поне 4 милиметра, е задължително през студените месеци. Глобата е 35 евро. А при катастрофа може да достигне до 10 хил. евро“, обясни вчера Игнат Арсенов, изпълнителен директор на Европейския потребителски център – България. Той даде пример и с много други европейски държави, където карането със зимни гуми е задължително и също се налагат сериозни санкции. Сред тях са Латвия, Естония и Финландия. В Швеция също има подобни изисквания. Според него е редно и в България да се въведе тази практика.

Глоби грозят и нашите водачи, които карат в тези страни с неподходящи гуми, предупреди Арсенов.

„Преминаването към зимния сезон води до увеличаването на броя на произшествията, характеризиращи се освен с несъобразена или превишена скорост и с подценяване на необходимостта от подготовка на автомобилите за зимни условия“, обясни пък шефът на Пътна полиция Бойко Рановски.

Експертите по пътна безопасност вчера повдигнаха и въпроса за годината на производството на гумите или т.нар. ДОТ. Никъде в Европа обаче няма изисквания за годината на производство на гумата. Единственото, което се следи, е дали тя е подходяща за сезона и дали има необходимата дълбочина на грайфера.

Източник: БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *