петък , 22 юни 2018 г.
Начало / Общество / Категорично: Регионалното депо в Перник няма да приеме битовите отпадъци на четири общини от Югозапада

Категорично: Регионалното депо в Перник няма да приеме битовите отпадъци на четири общини от Югозапада

Viyara Cerovska
Регионалното депо в Перник няма да приеме битовите отпадъци на общините Дупница, Сапарева баня и Бобов дол и Кюстендил. Това е категоричното решение на кметовете на шестте общини от област Перник, взето на работна среща днес.
Общото събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците за област Перник не прие предложението за сключване на договор за временно депониране на битови отпадъци, генерирани от територията на част от общините на сдружението РСУО „РИЛА ЕКО“ , което включва Дупница, Сапарева баня и Бобов дол, както и на община Кюстендил.
„Мотивите за отказа са, че регионалното депо за битови отпадъци в Перник има вместимост 185 000 тона, което трябва да поеме боклука на всичките общини от региона за срок от 5 години. В получените писма не се пояснява каква е продължителността на периода, в който другите общини имат нужда битовите им отпадъци да се сепарират и депонират. В част от тези общини текат съдебни дела, които възпрепятстват изграждането на такива депа.
Следващият мотив е, че сепариращата инсталация в депото в Перник е изчислена така, че да обработва около 37 000 тона годишно. Нашето сдружение няма проектна готовност и яснота за финансирането на втора клетка на депото, с която да продължи депонирането на отпадъците от област Перник“, каза пред журналисти кметът на Перник Вяра Церовска.
Тя поясни, че от направена проверка е видно, че част от общините, които се обръщат за помощ към Перник, имат големи задължения към РИОСВ.
„Възниква въпросът как те ще се справят с последващите си отчисления, които ще се превърнат в задължения и на Община Перник, ако депонират отпадъците си тук“, посочи кметът на Перник и допълни, че следващият аргумент е предстоящата рекултивация на старите депа във всички общини на местното сдружение.
„Това е период, в който местните общини ще депонират повече отпадъци в регионалното депо. Ние разбираме големия проблем на кметовете на другите четири общини от Югозапада и предизвикателството, пред което са изправени, но не можем да си позволим да отворим Регионалното депо за техните  отпадъци“, каза още градоначалникът.
Вяра Церовская беше категорична , че основният проблем трябва да бъде решен от Министерството на околната среда и водите, което да се намеси с ясно становище за ускоряване на процесите по места така, че общините да отговорят на условията, налагани от Европейската комисия и да не търпят санкции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *