понеделник , 21 януари 2019 г.
Начало / Жълтини / Картина на Ван Гог сее проклятия

Картина на Ван Гог сее проклятия

van-gog

Историята на шедьовъра „Автопортрет със сламена шапка” на Винсент ван Гог е тясно свързана със съдбата на няколко колекционери, а мистериите около нея продължават и до ден днешен. Прокълнатото пътешествие на картината започва от френския колекционер Амброаз Волар, който бил известен търговец на картини преди век. В навечерието на Нова година го среща мъж в неугледен вид, който му предложил картина за 1000 франка на Ван Гог. Волар заявил, че това е мацаница и се изсмял на предложената сума.

Впоследствие горчиво съжалил. На другия ден полицаи му съобщават, че човекът, опитал се да му продаде картината, се е самоубил, като се хвърлил в Сена, крещейки името му. Фактът, че е станал неволен съучастник в самоубийство, му създавал мрачен спомен, щом погледнел картината, и затова колекционерът решава да я продаде. Така „Автопортрет със сламена шапка” попада в ръцете на аржентински земевладелец. Но след като дъщеря му загива при загадъчни обстоятелства, той я връща обратно на французина. Волар я продава повторно на колекционера Жорж Клемансо.

Той окачва картината на стената, а минути по-късно неизвестен мъж стреля по него, като платното пада в краката на Клемансо. Той също решава да се отърве от картината. Следващият ѝ собственик е бизнесменът Хенри Флик. Творбата обаче създава проблеми и на семейство Флик, а ясновидка посъветвала дъщерята на бизнесмена да се разделят с нея, за да се спасят от проклятието. Последният ѝ притежател е испанец, който обаче не успява да я пренесе в родината си, понеже на митницата му я конфискуват. Той се опитал повторно да се сдобие с картината, този път по законен начин, но секретарката му прави непоправима грешка – тя помислила платното за опаковъчна хартия и я изхвърлила.

Двамата се принудили да признаят за случката, за да може картината да се открие. Но за всеобща изненада, не се появява една, а две картини с портрета на Ван Гог. В момента те се намират в Детройтския музей на изкуствата, като все още никой не е успял да каже кое е оригиналът и кое е копието./blitz.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *