понеделник , 19 август 2019 г.
Начало / Извън Перник / Капка Панайотова: Системата на ТЕЛК трябва да бъде премахната

Капка Панайотова: Системата на ТЕЛК трябва да бъде премахната

сн. frognews.bg
сн. frognews.bg
Уврежданията са осигурителен риск. Мястото на ТЕЛК-а, без значение как се казва, не е в Министерство на здравеопазването. Решението на ТЕЛК най-малко помага на хората с увреждания в системата на здравеопазването. Ако не бъде премахнат ТЕЛК-ът като част от Закона за хората с увреждания, търсенето на ТЕЛК-ове ще бъде още по-голямо, защото нараства подкрепата за хората с увреждания.

Когато има търсене, ще се появи предлагане. ТЕЛК-ът трябва да обслужва само и единствено осигурителната система, обясни Капка Панайотова от Центъра за независим живот пред БНР. Според нея предстоящите избори са в основата на тази „съмнителна акция на прокуратурата“.

 

„Кучето е заровено на съвсем друго място – то е в ролята, която има решението на ТЕЛК. Това е ролята на универсален ключ към всичко. Не може да се определя – човек с увреждане да бъде този, който има решение на ТЕЛК над 50% загубена работоспособност или вид и степен на увреждане. В тази система има точно толкова корупция, колкото навсякъде в държавата – нито повече, нито по-малко. Не може един документ да не бъде търсен от всеки, който има необходимите диагнози“, коментира Капка Панайотова.

 

По думите ѝ лекарите в комисиите работят с таблица, в която са изброени диагнозите и за всяка от тях има приложен определен процент загуба на работоспособност. Според нея това е изключително нелепо и остаряло разбиране./frognews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *