понеделник , 19 август 2019 г.
Начало / Общество / Канят на тридневен празник за чудотворна икона в Църногорския манастир край Гигинци

Канят на тридневен празник за чудотворна икона в Църногорския манастир край Гигинци

%d0%b2%d1%81%d0%b5%d1%86%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%86%d0%b0

Три дни празнични богослужения, посветени на третата година от пристигането на чудотворната икона на Пресвета Богородица Всецарица в Църногорската света обител ще има в манастира. Оригиналът на иконата се намира в светогорския манастир Ватопед и по чудодеен начин нейно уголемено копие с позлатен обков вече три дни години носи Божия благодат, душевно и телесно здраве на поклонниците в светата обител.

На 1 май от 19 часа иконата ще бъде почетена с всенощно бдение. Богослужението, което ще продължи до малките часове на следващия ден, ще бъде украсено с песнопенията на псалти от Белград, водени от Владимир Симич и на църковни певци от София под ръководството на Светослав Цеков.

На 2 май от 9 часа ще започне света Литургия. На този ден от началото на 60-те години на миналия век по поляните край манастира се прави народен събор. И тази година на импровизирана сцена ще има празничен хоровод. Около два часа фолклорна програма, предимно с граовска музика са подготвили специално за случая сестрите Ива и Ева Валентинови, Сорина Богомилова, Георги Гьолски, Валерия Момчилова, Боряна Василева и Антонио Симеонов. Хороводът ще започне в 13 часа.

%d0%b0%d1%84%d0%b8%d1%88-%d0%b2%d1%81%d0%b5%d1%86%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%86%d0%b0

На 3 май от 8 часа ще започне света Литургия за празника Живоприемни източник. Тя ще бъде последвана от водосвет и в 11 часа ще започне литийно шествие с чудотворната икона.

Преди това, от 10 часа в Горноврабчанския манастир „Свето Възнесение Господне“ (Свети Спас) ще има водосвет по повод приключането на ремонтни и обновителни дейности.

Молитвеното последование ще извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и Български Патриарх Неофит. За събитието е поканен министър председателят Бойко Борисов. Очаква се след това той да посети и Църногорската света обител.

Както вече беше съобщено, на 1 май 2019 г. от 10 до 13 часа в Църногорския манастир ще има акция за кръводаряване. Всеки, който желае да дари кръв, трябва да носи личната си карта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *