вторник , 23 юли 2019 г.
Начало / Жълтини / Как преглътнатите емоции могат да се превърнат в болест?

Как преглътнатите емоции могат да се превърнат в болест?

сн. dariknews.bg
сн. dariknews.bg

В основата на всеки симптом – телесен или психичен, стои някаква недоизразена наша емоция, поведение, което не е било автентично и спонтанно. В опита си да гълтаме и контролираме това,  само го пренасочваме и то се превръща в болест. Това каза в предаването „Тази неделя” по bTV психологът Мадлен Алгафари.

За много хора, които обичат да наричат необяснимите неща „бабини деветини“ всичко това е трудно приемливо.

Глътнатият гняв, например, може да се превърне в язва или дори туморни клетки и това е напълно логично, отбеляза тя.

Огромна част от заболяванията днес са на автоагресивна основа, тоест ние самите обръщаме агресията си навътре, срещу нас самите, посочи психологът.

Задържаната агресия води до проблеми с кожата, косата и ноктите; невродермити; висока киселинност, която заради задържана агресия може да доведе до язва; камъни в бъбреците или жлъчката; туморни клетки, автоимунни заболявания, проблеми със зъбите, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови, стомашно-чревни или ендокринни проблеми.

Автоагресията е равносилна на депресия. Става дума за това, когато човек не може доброномерено, но категорично да отстои изразената позиция или мнение, отива в двете болни посоки – мазохистична, садистична или автоагресивната позиция /депресивност/.

„Когато човек гълта, търпи и задържа хронично недоволството си, приема позицията на жертва и всички са виновни за състоянието му, тогава по веригата на биохимичните и биофизичните процеси в тялото започват да се натрупват промени, които в един момент се превръщат в симптом, после в синдром, а накрая и в окончателна диагноза”, подчерта Мадлен Алгафари.

Източник: бТВ новините

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *