понеделник , 22 юли 2019 г.
Начало / Общество / Как полицай от Перник се отдаде на дърводелството и благотворителността

Как полицай от Перник се отдаде на дърводелството и благотворителността

сн. бТВ
сн. бТВ

След като преди няколко години полицаят от Перник Евгиени Димов едва остава жив по време на акция, решава да се отдаде на благотворителност и дърводелство. До момента той е дарил редица експонати на храмове и училища, помогнал е и на много нуждаещи се деца.

Евгени Димов е на 45 години. Завършва Спортното училище, а след това Строителния техникум в града. От 16 години работи в системата на МВР, като в момента е в специализираните полицейски сили към СДВР. Преди няколко години по време на полицейска акция съзира смъртта в очите и това го тласка към благотворителността. Неговата голяма страст е дърводелството. За 7 години Евгени е изработил редица експонати, на които не знае броя и които е подарил на училища и храмове. В момента довършва огромен дракон, който ще стои в новия Парк на предизвикателствата в местността Войниковец в Перник.

В разговор с Милен Цветков в предаването „Часът на Милен Цветков“ по Нова тв, той не пожела да говори за рисковата полицейска акция, от която едва се е измъкнал жив. Разказа обаче, че след това премеждие всичко в него се преобърнало и започнал да гледа на живота с други очи. Вече не обръща внимание на дребните неща, които обикновено хората приемат като препъни къмък в ежедневието си. Най-важното е човек да е жив и здрав, като стане сутрин да се чувства добре. Всичко останало е на заден план, казва Евгени. Семейството и здравето са най-важните неща, твърди той.

сн. Нова тв
сн. Нова тв

Освен дърворезбата, той вае скулптури от глина. Сам се чуди на отключилите се таланти у него и на огъня, който го кара да твори. Нещата тръгват едно след друго, проектите му се раждат по най-естествен път.

Често гледа кпипове в youtube как се правят статуи от медал и дърво. След една нощна смяна, в ръцете му попада парче глина и от него се ражда първата му творба.

Вълнува го не само процеса на сътворяване, а и какъв ще бъде крайният резултат, какви ще са отзивите на близки и приятели. Подкрепата им му дава стимул да продължава. Каквото захване, го свършва до края.

сн. Нова тв
сн. Нова тв

Не би зарязал основната си работа в полицията. Мечтата му е била да стане полицай. Да си полицай не е само професия, но и призвание, твърди той и подчертава, че човек трябва да върши работата си със сърце. Това е трудна професия в служба на хората, която обаче носи много удовлетворение, смята Евгени.

Много обича историята и подари на Милен Цветков глава на Анубис /б.р. египетски бог с тяло на човек и глава на чакал/, изработена от глина.

 Най-голямата му дървена пластика досега е сурвакарската маска, която той дари на Перник за сурвакарския фестивал през 2017 г. Отнема му 20 дни да я изработи  – труди се от сутрин до вечер.

сн. бТВ
сн. бТВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *