неделя , 22 септември 2019 г.
Начало / Извън Перник / Как да свалим температурата без хапчета

Как да свалим температурата без хапчета

сн. ezine.bg
сн. ezine.bg

Ако имате висока температура, това е знак, че в организма ви се развива някаква инфекция и тялото е реагирало. Често много хора се страхуват от това състояние и се чудят как се сваля температура, но тя е реакция на организма, който всъщност се опитва да убие бацилите и вредните бактерии, попаднали в него.

Все пак никак не е приятно да имаш висока температура, а при някои случаи, когато тя надхвърля 38,5 градуса, може да настъпят поражения в организма. Затова трябва да научите как се сваля температура бързо и с подръчни средства така, както това са правили нашите баби.

Най-разпространената тактика е налагането на намокрена с оцет и вода и изстискана кърпа върху челото. Рецептата е на половин литър вода да се сложат 1-2 лъжици оцет. Тази процедура се повтаря неколкократно. За това да се свали температурата, помага също разтриването на тялото с оцет, както и компреси с оцет на прасците – те действат най-бързо. Може още да се разтрият последователно гърдите, коремът, гърбът и крайниците със смес от вода и оцет в съотношение 2:1. Ефикасен е и компресът с лед на челото, но той трябва да се сваля от време на време, за да не се предизвика преохлаждане.

Има и още много такива бабини хитринки за сваляне на температура. Една от тях е да се разбие на сняг белтък от яйце и с него да се намажат сгъвките на лактите и на китките.

Изпитано средство за това как се сваля температура е и пиенето на сок от пресни малини или пък на сироп от малини през зимата. Друга народна рецепта е поставянето на кръгчета суров картоф върху стъпалата. За сваляне на температура може да накълцате 3-4 глави кромид лук и да го изсипете в къси памучни чорапи. Чорапите с лука се обуват, а отгоре се слага още един чифт чорапи, за да държат краката топли. Ако се касае за малко дете, ходилата му се мажат с чист пчелен мед, след това му се обуват памучни или вълнени чорапи. За това как се сваля температура, помага също и компрес с извара върху прасците.

Баба Ванга дава също съвети за сваляне на температура.
Ако става въпрос за дете, то трябва да се изкъпе с вода от сварено горско сено или пък да се облее с водата от сварено кисело грозде. Има някои видове чай, които успешно се борят с високата температура. Чаят от бял равнец причинява изпотяване и отваря порите, което помага за свалянето на високата температура. Същото действие има и чаят от бъз. Също така можете да си приготвите чай от джинджифил, като сложите 1/2 ч.л. настърган джинджифил в 1 чаша гореща вода. При висока температура помага и обтриването на тялото с хладка сапунена вода. Тази хитринка е особено приложима, ако човек нe се чувства добре и не може да стане да си вземе душ./retro.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *