събота , 24 август 2019 г.
Начало / Извън Перник / Какво повелява закона за оставката на премиера, новата власт и предсрочните избори

Какво повелява закона за оставката на премиера, новата власт и предсрочните избори

georgi-bliznashki
Очевидно президентът Росен Плевнелиев не може да насрочи парламентарни избори. Този текст няма нужда от тълкуване! Текстът е пределно ясен – това ще го направи следващият президент. Това заяви категорично проф. Георги Близнашки в студиото на предаването „Денят на живо“ по Канал 3. Според него Конституционният съд /КС/ ще е принуден да действа бързо и до 2 седмици ще отговори на президента.

„Неговата задача е да завърти рулетката!“, каза още професорът по конституционно право и добави, че не се знае какво ще се случи при третия мандат. „Може да се създаде експертно правителство. Не е изключено“, коментира той .

„При неуспешен трети опит конституцията е много мъдра – чак тогава президентът може да назначи служебно правителство. Ако се получи разбирателство между двамата президенти, може да се получи плавен преход. Този процес може да се разтегне до 2 месеца, но може и да приключи и за два дни“, заяви той.

„Много разумен ход е двамата президенти да наредят служебното правителство, да направят консултации. Би било грозно единият да прави едно правителство, а другия друго“, коментира Близнашки. Ако има разбирателство, служебният кабинет ще надхвърли управлението от 2 месеца и може да се разтегне до 3-4 месеца“, смята още той.

„Борисов играе ва банк! Да проявят малко смирение. В САЩ Клинтън не се яви първата вечер, след 24 часа обаче прие резултатите на изборите и призна резултата, посъветва професорът и добави: ”Парламентът формално трябва да приеме оставката на премиера и да не се превръща в арена на следизборни сблъсъци”.

”Стои въпросът, че след като основните политически сили са се нагърбили с референдума, ще трябва  да се приемат поправки. Подозирам, че по този въпрос се работи от отдавна. Лошо съм изненадан от това, че Борисов иска отпадане на субсидията. Това е безотговорно!”, коментира още Близнашки и заяви, че сега Велико Народно събрание не бива да се свиква.

”Ако бъде приет мажоритарният вот, ще се появят много силни нови фигури на регионално ниво и двете партии ще получат наказателен вот”, предвиди той.
Източник: БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *