събота , 24 август 2019 г.
Начало / Политика / Кабинет „Борисов 3“ на хоризонта?

Кабинет „Борисов 3“ на хоризонта?

сн. БГНЕС
сн. БГНЕС

Възможността ГЕРБ да състави нов кабинет в този парламент, но с мандат на Реформаторския блок, разбуни духовете в петък. Само преди ден шансовете за трето правителство на Бойко Борисов изглеждаха нищожни, но в четвъртък вечерта той изненадващо обяви от Брюксел, че ще преговаря с РБ за формирането на кабинет с цел да се удължи животът на парламента до приемането на мажоритарна избирателна система.

Причината за обрата в позицията на Борисов остава загадка, включително за повечето депутати от ГЕРБ, част от които коментираха неофициално пред Mediapool, че не знаят дали той блъфира и какви точно са плановете му.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който в четвъртък каза, че шансовете за ново правителство са 20%, сега ги повиши до над 20%. Всичко ще стане ясно след консултациите ГЕРБ-РБ в понеделник.

Официално БСП и ДПС се обявиха срещу възможността за продължаване на настоящото управление, но неофициално твърдят, че не са против отлагането на предсрочните избори.

Депутати коментират, че ако гласуването в пленарна зала е тайно, новото правителство би получило изненадващо голяма подкрепа.

Цветанов: Премиер може да е само Борисов

РБ искат ГЕРБ да посочи новия премиер, а зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви в петък, че ако ГЕРБ подкрепи правителство, начело трябва да е Борисов.

Цветанов каза още, че ако се стигне до такъв кабинет, то ще е заради промяна в изборното законодателство. И в Брюксел се чудят защо при тези силни финансово-икономически показатели Бойко Борисов трябва да се оттегля от властта. България е на второ място в цяла Европа, коментира той.

ГЕРБ били готови да се съобразят с ПФ: „пари за пенсии ще се намерят“

Третият участник в конфигурацията е Патриотичният фронт, който още след оставката на Борисов изяви готовност да пробва формирането на ново правителство. Бойко Борисов първо даде знак, че би го подкрепил, но след това депутатите от ГЕРБ решиха обратното след скандал при приемането на бюджета заради популистките искания на ПФ за повишение на пенсиите.

Според източници на Mediapool в петък е имало разговори между Борисов и съпредседателите на ПФ Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, приключили с уверение, че „пари за пенсии ще се намерят“. В следобедните часове вчера започна среща ПФ-РБ в кабинета на парламентарния шеф Цецка Цачева.

Доскоро ГЕРБ твърдяха, че позицията им е да се върви към предсрочни избори, но след като РБ получи последния трети мандат за правителство, хората на Борисов казаха, че ще преговарят. В резултат на това се печели време за сегашното правителство в оставка, което да остане на власт до 22 януари, когато избраният президент Румен Радев встъпи в длъжност, насрочи избори, разпусне НС и назначи служебен кабинет.

Кабинет „Борисов 3“ довършва мандата на „Борисов 2“?

Сега обаче е в ход друг сценарий – за кабинет „Борисов 3“ с мандат на РБ и подкрепа на ПФ.

Желанието на РБ и ПФ е новото правителство да довърши редовния мандат на сегашното – тоест още две години. Представители на ГЕРБ казаха пред Mediapool, че лидерът им смятал за възможно промените в изборните правила да се приемат до една година. Това би означавало предсрочен вот в началото на 2018 г., когато започва българското председателство на ЕС, така че ако има ново редовно правителство и то се задържи до следващия януари, със сигурност ще изчака да приключат шестте месеца на председателството.

ПФ ще подкрепи кабинет, като към себе си ще привлече и парламентарната група на „Атака“, с което да се утвърди коалицията „Обединени патриоти“, с която участваха на президентските избори. БДЦ, които ясно осъзнават края на мандата и като край на депутатските си кариера, също биха подкрепили ново управление. АБВ са против втори кабинет в 43-то Народно събрание, но ако ГЕРБ предложат „смислена програма, „може и да се помисли по темата“. Според източници на Mediapool обаче АБВ няма да бъдат канени.

СДС получавали „добри сигнали“ и очакват ГЕРБ да посочи премиер

 

Технически погледнато, проучвателният мандат бе връчен на СДС, чийто лидер Божидар Лукарски е смятан за марионетка не само на премиера, но и на Делян Пеевски.

РБ е против изцяло мажоритарна избирателна система

Реформаторите са против въвеждане на изцяло мажоритарна избирателна система, каквато подкрепиха участниците в проведения референдум.

Партия ДБГ, която е част от РБ, пък обвърза подкрепата за бъдещ кабинет с връщането в дневния ред на НС на антикорупционния закон, който отпадна от програмата с подкрепата и на Патриотичния фронт.

Депутатите на ДБГ биха могли да блокират решение на парламентарната група във връзка с проучвателния мандат.

ПФ с три условия към ГЕРБ и РБ

Патриотичният фронт поставя три условия за подкрепата на евентуално ново правителство в настоящия парламент – увеличаване на минималните пенсии, проверка на договорите с т.нар. американски ТЕЦ-ове и реформа на бежанските центрове.

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов коментира в петък пред Нова тв, че исканията са напълно постижими: „Искаме центровете за настаняване на мигранти да бъдат изведени извън населените места. Те трябва да са от затворен тип. Освен това искаме договорите с т.нар. американски централи да бъдат проверени внимателно“.

 

Валери Симеонов за пореден път се обяви срещу въвеждането на мажоритарна система за избор на народните представители.

Източник: mediapool.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *