понеделник , 17 юни 2019 г.
Начало / Култура и образование / Италианската художничка Жизела Мура гостува в Перник с изложба за маските на карнавала

Италианската художничка Жизела Мура гостува в Перник с изложба за маските на карнавала

Gizela Mura - hudognik Italiya
Италианската художничка Жизела Мура гостува на перничани с уникална изложба. Творбите са наредени в галерия „Арт салон” и ще останат в града до 6 февруари. Пред публиката в Перник тя ще представи изложба—живопис под наслов „Маските на карнавала между митове, легенди, традиции и история”.
Преди откриването на пъстроцветната експозиция художничката Жизела Мура беше приета в кабинета на кмета на Община Перник Вяра Церовска.
„Щастлива съм, че в навечерието на автентичния обичай и международния фестивал Сурва в Перник ще бъде показана тази прекрасна изложба. Нашето приятелство е утвърдено през годините и зная, че тази енергия, която има празникът, е много голяма. Всеки, който се е докоснал до магията на Сурва, се връща отново“, сподели кметът Вяра Церовска.
Италианската художничка е позната на перничани от Международния пленер по живопис, който ежегодно се провежда в курортното селище Рударци.
img_9342
„Още когато дойдох в Рударци, се влюбих в България. Тук се чувствам като във втората си къща. Виждам голяма прилика в маскарадната ни обредност“, заяви авторката Жизела Мура и разказа за техните обичаи.
img_9340

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *