четвъртък , 18 април 2019 г.
Начало / Общество / Ирена Соколова: 133 години след знаменателното Съединение, трябва да намерим воля за обединение по пътя към европейското бъдеще на България

Ирена Соколова: 133 години след знаменателното Съединение, трябва да намерим воля за обединение по пътя към европейското бъдеще на България

irena-sokolova
Уважаеми жители на област Перник,
Без съмнение 6 септември 1885 година е една от бележитите дати в новата българска история, едно от най-дръзките и най-достойни събития в развитието на младата тогава българска държава.
Това е един от малкото моменти, когато българинът е дръзнал категорично да отхвърли чуждия диктат, външните внушения и да поеме сам в собствените си ръце съдбата на отечеството. На тази дата, преди 133 години, вниманието на цяла Европа е приковано от смелостта на един малък, но храбър народ от Балканите, дръзнал да наруши железните правила на Великите сили и да отхвърли разпоредения от тях и несправедлив за България Берлински договор, разделил изкуствено страната и народа ни.
Оценявайки Съединението от дистанцията на времето, сме длъжни не само да изтъкваме значението му за развитието на българската държава, но и винаги да помним историческите изводи наложени от него.
Днес, 133 години от това знаменателно събитие, трябва да намерим воля за обединение по пътя към европейското бъдеще на България.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
Ирена Соколова
Областен управител на Перник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *