четвъртък , 20 юни 2019 г.
Начало / Култура и образование / Ирена Соколова удостои посмъртно с паметен знак художника Димитър Делийски

Ирена Соколова удостои посмъртно с паметен знак художника Димитър Делийски

izlogba-deliiski-1

Областният управител Ирена Соколова удостои посмъртно с паметен знак художника Димитър Делийски. Това стана по време на откриването на юбилейната изложба с невиждани досега картини на твореца. Експозицията бе организирана от сина на Делийски Валентин Лазаров и бе посветена на 85-годишнината от рождението на даровития художник и бе открита точно на неговия рожден ден.

Сред роднини, приятели и гости, Ирена Соколова откри експозицията и връчи престижното отличие на сина на Димитър Делийски – Валентин Лазаров, който със сълзи на очи прие плакета.

Изложбата, наречена „Отбрани творби от семейната колекция“, включва 30 платна на художника, проследяващи различните етапи в творческото му развитие. Представените творби за първи път се показват на широката аудитория. По желание на автора, те са част от семейната колекция и не са показвани до този момент.

„В картините на Димитър Делийски откриваш смисъл и основание за живот. Те носят толкова много и силни послания. С всеки нов поглед към негово произведение, намираш нещо ново. Разбира се, притежанието на една картина е само материално, ако не можеш да разбереш, че големият смисъл на изкуството е да свързва хората. То и днес ни дава възможността на фона на колорита и формите да споделим житейския си опит, да обсъдим тревогите си и чрез картините  да получим стойностни посланията за заобикалящия ни свят“ , каза Ирена Соколова.

Тя сподели и гордостта си, че притежава картина на художника, а синът му, Валентин Лазаров, подчерта, че платното също е сред непоказваните досега.

Председателят на съюза на българските художници в Перник и приятел на твореца Валентин Топалов сподели впечатленията си за изложбата и разказа спомени от житейските си преживявания с Димитър Делийски. Той припомни, че художникът е бил миньор по професия повече от половин век.  Въпреки това е бил човек с душа на художник, рисуващ интригуващи и завладяващи картини.

Художникът Димитър Делийски (1933 – 2012 г.) има десетки самостоятелни изложби в София, Земен, Ямбол и участва в стотици общи изложби в страната. Негови картини се съхраняват в Националната художествена галерия, Софийската градска галерия и в частни колекции в много страни.

izlogba-deliiski-6 izlogba-deliiski-2 izlogba-deliiski-4 izlogba-deliiski-5 izlogba-deliiski-3 izlogba-deliiski-7 izlogba-deliiski-8

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *