Начало / Политика / Ирена Соколова сред делегатите на Седмата среща на върха “16+1”

Ирена Соколова сред делегатите на Седмата среща на върха “16+1”

fb_img_1530959753046
Областният управител на Перник Ирена Соколова взе участие в Седмата среща на върха „16+1” за сътрудничество между страните от Централна и Източна Европа и Китай заедно със съпътстващ бизнес форум в НДК.
Събитието събра заедно у нас лидерите на 16-те страни от Централна и Източна Европа (България, Албания, Босна и Херцеговина, Естония, Латвия, Литва, Полша, Република Македония, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Унгария, Хърватия, Черна гора, Чехия) и на Китайската народна република.
Премиерът Бойко Борисов и председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян откриха бизнес форума, в който участие взеха министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на търговията на Китай Чжон Шан, както и около 1000 бизнесмени от големи компании от страните от ЦИЕ и Китай.
“Този важен и престижен формат, на който присъствам, е насочен към засилване и разширяване на сътрудничеството. Това е ключова стъпка към активизиране на отношенията между всяка от участващите страни и подход за реализиране на съвместни проекти в различни сфери на икономиката. Положителният ефект ще ни гарантира повече инвестиции и бизнес възможности”, каза Соколова пред присъстващите.
В тазгодишната рамка България и Китай определиха четири потенциални приоритетни области за икономическо сътрудничество за 2018 г. – високи технологии, инвестиции, индустриално партньорство, съвместни предприятия; инфраструктура; селско стопанство; туризъм.
fb_img_1530959761405 img-eee75cadf121457eed5f64ba69ac8892-v
Посланието от срещата на формата „16+1“ в София е: ние не сме против обединена Европа и не искаме нейното разделяне.
Паралелно с лидерската среща се проведе и бизнес форум, на който присъстваха 200 китайски компании и около 600 представители на европейския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *