вторник , 17 септември 2019 г.
Начало / Култура и образование / Ирена Соколова: Да бъдем съхранители и стожери на идентичността си

Ирена Соколова: Да бъдем съхранители и стожери на идентичността си

Irena Sokolova
Уважаеми дейци на културата, науката, изкуствата,
Уважаеми преподаватели, студенти, ученици,
Уважаеми жители на област Перник,
Днешният ден е значим и специален, а неговите послания оставят дълбоки и непреходни следи във времето.
Зад датата 24 май стоят достойнството, триумфът на народа ни за духовно извисяване чрез словото, знанието, просветата, традициите и културата.
Делото на светите братя Кирил и Методий, четмото и писмото, килийните училища и будните умове в лицето на българските будители и възрожденци съхраниха страната ни в трудни времена.
Днес, дванадесет години след присъединяването на България към голямото европейско семейство, кирилицата е една от трите официални азбуки на общността – факт, който трябва да ни кара да бъдем горди, че сме дали нещо толкова ценно като писмеността и на други народи.
Векове след святото дело на солунските братя и техните ученици, за нас повече от всякога е важно да открием истинското съдържание и смисъл на думите култура, напредък, човечност.
Днес, във времето на високите технологии и виртуалната реалност, трябва да бъдем съхранители и стожери на идентичността си.
Именно по този начин ще потвърдим истинността, че словото, езикът и духът на познанието са сила –  достъпна за всекиго, която е променила и ще продължава да променя света към по-добро!
Честит празник!
Ирена Соколова
Областен управител на област Перник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *