Начало / Общество / Институциите по контрол и сигурност в област Перник докладват по случая Студена

Институциите по контрол и сигурност в област Перник докладват по случая Студена

dsc_0154dsc_0154
Областният управител на Перник събра институциите за представяне и анализ на резултатите от пробите на биологични останки и пробите от питейната вода, събрани в кариерата до село Студена и от централните водоизточници на населеното място.
Ирена Соколова и кметът на община Перник д-р Вяра Церовска изразиха загрижеността си за спокойствието на всички жители в кметството и заявиха изискването си за пълна проверка на информацията и информационните източници, както и детайлно изясняване на всички обстоятелства, довели до напрежение сред хората. Те предоставиха на институциите протокола от проведеното събрание на част от жителите на кметство Студена със заявените в него съмнения, твърдения и притеснения за умишлени и преднамерени действия по загробване на биологичен отпадък.
Директорите на ОД МВР, РЗИ, РИОСВ, ОДБХ, кметовете на община Перник и кметство Студена, както и управителят на фирма „ДЛВ” Добри Владимиров и служителят на фирмата концесионер Антон Адамов докладваха пред губернатора за взетите до момента мерки от тяхна страна и последващите им действия.
Соколова информира, че на 3 август т.г. е сезирана от кмета на община Перник за съмненията и притесненията на жителите на Студена за загробени животни и останки от такива на територията на кариерата за инертни материали. Тя от своя страна веднага е информирала директора на ОД МВР и районния прокурор на Перник.
В рамките на двете пробонабирания, проведени на 03.08 и 07.08 от институциите ОДБХ, РЗИ и РИОСВ на местата в кариерата, посочени от жителите на кметство Студена като възможни за загробване на животни, са взети и тествани намерени биологични останки от животни (кости и кожа) и от питейната вода. Извършени са всички необходими изследвания за установяване на пряка опасност за живота и здравето на хората.
Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Елза Драгомирова представи резултатите от пробите, извършени в централната лаборатория на БАБХ на животинските части (от кости и кожа), показващи отрицателен резултат за Антракс – вирус, опасен за човешкото здраве.
“Няма как да бъде направено изследване за болестта Чума по дребните преживни животни, тъй като пробите за нея следва да са кръвни или от вътрешни органи. Самото заболяване се предава в пряк контакт по въздушно-капков път и не е опасна за хората”, обясни тя.
“На този етап са взети две проби за микробиологичен анализ на водата от всички чешми и водоизточници в землището на кметство Студена. Изследванията не показват отклонения в съдържанието й”, заяви д-р Торнев – директор на РЗИ Перник. Издадена е заповед от директора на инспекцията за ежеседмична проверка на водата от водоизточниците в следващите два месеца и ежемесечни проверки до края на годината.
Предстои последваща съвместна проверка между РИОСВ и Басейнова дирекция “Западнобеломорски район”, направени са предписания към ВиК – Перник за изграждане на санитарно-охранителна зона към каптажа, която да гарантира по-добрата сигурност на обекта.
Директорът на ОД МВР Перник заяви, че провежда всички необходими мероприятия довеждащи до надлежното изясняване на случая и съвместно с Районната прокуратура установяват фактите и обстоятелствата, предопределили ситуацията в този вид. Предстоят и още оперативно-следствени действия.
Концесионерът изрази готовност за съвместна работа с органите на властта по случая, предоставяйки възможност за пълно съдействие и оставане на разположение до окончателното изясняване на казуса.
Областният управител на Перник и кметът на общината изискаха бързина и прецизност в работата на службите по случая, както и регулярно докладване на данните.
dsc_0149 dsc_0150 dsc_0146 dsc_0152 dsc_0160 dsc_0142

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *