понеделник , 18 февруари 2019 г.
Начало / Uncategorized / Инсинераторът в кв. “Бела вода” предизвика работна среща в областната администрация в Перник  

Инсинераторът в кв. “Бела вода” предизвика работна среща в областната администрация в Перник  

3805f1b2b-ce22-4a23-bbec-41f0b5030236

Работна среща във връзка с инсинератора за изгаряне на мъртви животни в пернишкия квартал „Бела вода” свика областният упруавител на област перник Ирена Соколова. Присъстваха директорите на ОДМВР, Областната дирекция по безопасност на храните, Районната здравна инспекция, Регионалната инспекция по околната среда и водите, кметовете на община Перник и кв. “Бела вода”, както и представител на фирмата „Син Кръст 2016” ООД, собственик на мобилен инсинератор.

“Срещата ни е в работен формат, за да чуем становищата на институциите, да се запознаем детайлно с дейността на фирмата и да преценим причините за създалото се напрежение. Експертите от различните институции, които съм поканила днес, са готови да представят данни и факти по темата”, каза в началото Соколова.

Представителят на дружеството, Йордан Йорданов представи документи, за да удостовери, че мобилният инсинератор е регистриран по Закона за безопасност на храните и Закона за отпадъците и е високотехнологично, най-модерно и абсолютно безопасно за хората и средата съоръжение. По думите му той не застрашава общественото здраве, а напротив – осигурява най-бързия и безопасен начин за унищожаване на мъртви животни. Такива съоръжения отговарят изцяло на изискванията, разписани в европейското законодателство. Машината унищожава и странични животински продукти (СЖП), негодни за човешка консумация. Специални камиони, които също са сертифицирани, транспортират животните до депото, където работят две камери, а процесът на горене протича при много висока температура от 800 градуса. Отделените газове от горенето се филтрират през катализатор до получаването на бял дим, безвреден за околната среда и за здравето на хората.

Директорите на институциите потвърдиха мнението за законността и рентабилността на инсинератора, заявявайки, че ще следят прецизно за спазването на стандартите при експлоатация.

Поради забраната за загробване, както и за влагане на месокостно брашно във фуражите, инсинерацията е най-сигурният и ефективен метод за обработването на този вид отпадъци. Тя представлява третиране на отпадъци посредством контролирано горене, с цел намаляване на техния обем и чисто оползотворяване на отделената в процеса eнергия. Основните предимства на подобен термичен метод са няколко и включват биосигурност и пълно унищожаване на отпадъците в кратки срокове, опазване на околната среда и на човешкото здраве. Новите типове инсинератори и съпътстващите ги съоръжения не позволяват изхвърлянето в атмосферата на вредни емисии, а остатъчният материал след изгарянето (пепел) се счита за напълно безвреден за здравето и околната среда и може да се депонира като обикновен отпадък.

В края на срещата беше решено още тази седмица да се направи комплексна проверка на инсинератора в кв. “Бела вода”, за да се види отблизо цялостния работен процес. Всички институции, присъстващи на срещата, трябва да изготвят и свои подробни доклади до областния управител. Контролът от страна на институциите ще продължи и след това.

4c9f9b030-168e-4b75-a365-374f53c2a7dd 7e9cd6880-329e-4664-b558-29f905bc5f92

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *