събота , 24 август 2019 г.
Начало / Извън Перник / Иновация! Намериха цаката на пластмасовите торби

Иновация! Намериха цаката на пластмасовите торби

nailonovi-torbi

Pазтворими във вода пластмасови торбички, които не замърсяват околната среда, са факт. Изобретението, което беше представено, е на чилийски учени, съобщи Франс прес. При производството на тези торбички петролът е заменен с варовик.

„Продуктът ни е дериват на варовикова скала, която не влияе върху околната среда“, заяви ръководителят на фирмата „СолуБаг“ Роберто Артете на пресконференция в Сантяго. Артете и Кристиан Оливарес са инициатори на проекта.

Те се надяват новият продукт, на базата на разтворимия във вода поливинилов алкохол, да бъде пуснат на пазара през октомври в Чили – една от първите страни в Латинска Америка, забранили използването на традиционни пластмасови торбички.

„Това е като да месиш хляб – поясни Артете. – За целта са нужни брашно и други съставки. Нашето брашно е поливинилов алкохол, а използваните от нас други съставки бяха одобрени от американското Управление за контрол на храните и лекарствата. То ни разреши да произвеждаме различни пластмасови продукти с този материал.“

Освен въпросната торбичка, която се разтваря в студена вода, бе представена и друга, която се отличава с по-голяма устойчивост – разтваря се в топла вода, предава БТА./dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *