понеделник , 14 октомври 2019 г.
Начало / Общество / Изрядните шофьори с 50% по-ниска „Гражданска“

Изрядните шофьори с 50% по-ниска „Гражданска“

grajdanska-otgovornost

От началото на 2018 г. застраховките „Гражданска отговорност” ще се определят индивидуално за всеки шофьор на база нарушенията, които е правил на пътя.

Идеята е шофьорите без нарушение да плащат по-ниска цена от базовата, която се плаща в момента, а хората с нарушения – по-висока, каза по bTV зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн.

За най-недисциплинираните шофьори с „повече от едно (нарушение) всяка година, много години наред“, цената може да скочи до 200% спрямо базовата. За изрядните намалението е около 50%, уточни Агайн.

С въвеждането на системата „бонус малус” застрахователите ще имат достъп до информационните масиви на КАТ и на базата на данните ще се определя и размерът на полицата. При определянето на цената ще се взимат предвид всички регистрирани нарушения и влезлите в сила наказателни постановления.

Застрахователите няма да преценяват субективно. Коефициентът ще се формира на базата на официална статистика и той ще бъде един и същ за всички застрахователи, поясни неотдавна Светла Несторова, председател на УС на Асоциацията на българските застрахователи.

Със сигурност ще се санкционира шофирането с превишена скорост, защото това нарушение най-често води до инциденти на пътя, обяви зам.-председателят на КФН.

Освен превишението на скоростта върху размера на застраховката „Гражданска отговорност“ ще се отразява и неспазване на пътни знаци, светофари, особено червен сигнал на светофара, предупреди Бойко Рановски, началник на „Пътна полиция“.

Ралица Агайн уточни, че новата система може и да не влезе в сила от 1 януари следващата година, но със сигурност ще бъде въведена в началото на 2018 г.

Източник: periteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *