Начало / Общество / Изпращат ни SMS след всеки преглед при лекар

Изпращат ни SMS след всеки преглед при лекар

lekar

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще изпраща SMS на всеки здравноосигурен, за когото е платила на лекар за преглед, инжекция, операция или друг вид терапия. Известяването ще става по подобие на съобщенията, които получаваме, когато теглим пари от банкомат. Това предложение е направил управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев по време на последното заседание на надзорния съвет на финансово-осигурителната институция, става ясно от стенограмата, съобщава Монитор.

Идеята е да има по-прецизен контрол и хората да знаят във всеки един момент какво се плаща за лечението им, както и дали някой не надписва медицински дейности, без да ни е лекувал. Като доказано добра практика той посочва факта, че в края на лятото касата е изпратила писма на 500 здравноосигурени лица, в които е описала какви дейности са отчетени за тяхното лечение и какво е платила финансовата институция за това.

Личните лекари няма да бъдат санкционирани, ако пациентът не се яви на профилактичен преглед, заявиха междувременно от НЗОК. В Закона за здравето е регламентирано, че който не се яви на задължителен профилактичен медицински преглед, изследвания или имунизация, се наказва с глоба от 50 до 100 лв., а при повторно неявяване – от 100 до 200 лева. От НЗОК обмислят начини за стимулиране на пациентите да се ползват от правото си на профилактичен преглед. Едва около 38% от хората на възраст над 18 години посещават личния си лекар за профилактика, заплатена от касата.

Заплатите на медицинските сестри ще се увеличат с 200 лв., което прави 900 лв. възнаграждение, а лекарят ще започва работа със стартова заплата от 1100 лева. Такива параметри са заложени в проекта за колективен трудов договор. В сега действащия договор за възнаграждения на медицинските сестри са заложени 700 лева, за лекар – 850, като тази сума е фиксирана с колективния трудов договор още през 2016 година. За тези от тях, които работят в университетските болници, се предвижда минималната сума да е 950 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *