вторник , 11 декември 2018 г.
Начало / Извън Перник / Зъболекари искат безплатно лечение за децата

Зъболекари искат безплатно лечение за децата

Zabolekar

Държавата да финансира напълно денталното лечение на деца, бременни и спешни случаи, искат от Сдружението на българските зъболекари. „Годишно НЗОК плаща за стоматология около 157 млн. лв. и пациентите недоволстват от минималните услуги, които се финансират от здравната каса“, обясни председателят на сдружението д-р Анатолий Кънев.

Това, което се отделя от бюджета на здравната каса, е „крайно недостатъчно“ и в резултат хората търсят помощ едва когато зъбите им са вече в много лошо състояние и се налага вадене на зъб. Само 8% от децата в България са без кариес, допълни Кънев.

В момента НЗОК плаща за 1 преглед и 4 дейности – кариеси, пулпит или вадене при децата. Възрастните имат право на три дейности.

ЕКСТРА

От здравната каса пък припомниха, че от септември ще започнат да плащат частично зъбни протези за възрастните хора от 65 до 69 години. НЗОК ще поема само клиничната дейност на стоматолозите, но не и самите протези, които са за сметка на пациента. Облекчението трябваше да влезе в сила още миналата година, но не се намериха средства. Очаква се догодина да се разшири възрастовата група на хората, които ще получават частично поемане на протезите./segabg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *