неделя , 15 септември 2019 г.
Начало / Култура и образование / Златният физик на България Теодосий Теодосиев изнася лекция в Перник

Златният физик на България Теодосий Теодосиев изнася лекция в Перник

сн. pmg-pernik.com
сн. pmg-pernik.com

Заключителният етап от Седмицата на физиката и Националното състезание „Турнир на младите физици” за учебната 2018-2019 година под наслов „Интересната физика” ще се състои на 22 април 2019 г. от 14.00 часа в Конферентната зала на Двореца на културата в Перник.  В събитието, което е организирано от  Регионалното управление на образованието /РУД/, ще вземат участие ученици, учители, директори от училищата в област Перник.

Във фоайето на Двореца ще бъде организирана изложба с най-добрите предложения (експерименти, макети, модели, табла и др.), с които са участвали учениците, подкрепени от своите учители по време на „Седмицата на физиката”. Теодосий Теодосиев „златният физик на България” – казанлъшкият учител по физика, ще проведе беседа на тема „Пътят на успеха”. От 20.00 часа на 22.04.2019 г. пред Двореца на културата заедно Цанимир Ангелов – студент от Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, перничани ще имат възможност да наблюдават звездното небе с телескоп. „Интересната физика” е събитие, чрез което учениците заедно ще се докоснат до магията на науката физика.

Седмицата от 28 януари до 3 февруари 2019 г. Регионално управление на образованието посвети на физиката. В събитието „Седмица на физиката”, което се проведе под патронажа на областния управител на област Перник Ирена Соколова, взеха участие всички ученици от IV до X клас от всички училища от областта. Учениците от прогимназиалния и гимназиалния етап в четири центрове на физиката представиха чрез демонстрации, постери, макети, експерименти и актьорски способности своя поглед и отношение към многоспектърната наука.

Преподаватели от Физическия факултет на СУ „Свети Климент Охридски” в центровете на физиката показаха интересни презентации на учениците.

Седмицата завърши с провеждането на Националното състезание „Турнир на младите физици” от 1 до 3 февруари 2019 г. , организирано от МОН, РУО и ПМГ „Христо Смирненски”. В него се включиха 10 отбора от цялата страна. Област Перник участва за първи път в Турнира с два отбора, които се представиха на много високо ниво. Проведеното събитие провокира интереса на учениците към необятните възможности на човешкото познание чрез науката физика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *