събота , 24 август 2019 г.
Начало / Общество / Зимното поддържане на пътищата, изборите и отстраняването на В и К авариите обсъждаха кметовете в общината

Зимното поддържане на пътищата, изборите и отстраняването на В и К авариите обсъждаха кметовете в общината

%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d0%b01

Зимното поддържане на пътищата, организацията на изборите и отстраняването на В и К авариите бяха основните теми на днешната редовна среща на кметовете на населени места с ръководството на Общината. В нея се включиха и представители на различни институции, имащи отношение с готовността за зимния сезон- Пътна полиция, Пожарната, Областно пътно управление,фирмите по снегопочистване, ВиК.
„Предстоящите на 6-ти ноември президентски избори и референдум трябва да протекат спокойно, хората да се чувстват спокойни и обгрижени, когато отидат да гласуват, затова и организацията трябва да бъде перфектна”- каза кметът Вяра Церовска. По думите й няма сериозни проблеми в секциите, някои малки нередности вече са отстранени. Подсигурен е екипът по техническото обезпечаване на СИК-овете, който е разпределен по отделните населени места.
Готовността на общината за предстоящия зимен сезон беше широко дискутирани на срещата. В тази връзка кметовете бяха запознати с кметската заповед на Вяра Церовска относно необходимата организация, задачите и отговорностите на всички ангажирани институции. И през тази зима остава в сила миналогодишното разпределение на районите, които ще се чистят от трите фирми- „ДЛВ”, „АВС инженеринг” и „Перник Комунал”. Някои от кметовете поискаха актуализация на определените приоритетни улици и участъци за снегопочистване.
За изчистването на улици и дерета и готовността за зимата, общината е предоставила за нуждите на кметствата багер и камион, които работят по определен график и заявка от страна на кметовете. От подсигурената техника вече са се възползвали няколко села.
Едни от най-опасните участъци през зимата са усойните места, където се образува така нареченият „черен лед”. Началникът на „Пътна полиция” Слави Лазов обърна специално внимание на почистването им, тъй като тези участъци са най-рискови през зимата. Такова място например е пътя, който се спуска към Батановци. Лазов напомни на кметовете, че трябва да следят метеорологичните условия и да алармират по- бързо фирмите по снегопочистване. Шефът на РСПБЗН Николай Петров пък напомни, че отстраняването на опасните висулки по обществените сгради е ангажимент на пожарната, но не и тези по частните имоти.

%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d0%b01
Кметът на кв. Калкас Надка Павлова поиска съдействие за най-опасния участък на входа на Калкас, който през зимата се заледява, заради течащата непрекъснато вода там. Жилищата не са възрани към канализацията, а живеещите там роми запушват шахтите със всякакви боклуци.
По- бързото възстановяване на уличните платна след В и К ремонтите поискаха кметовете. Управителят на В и К инж. Иван Витанов съобщи, че има забавяне, заради проблеми с обществената поръчка, която е била обжалвана. Сега обаче ремонтните групи ще наваксат закъснението и усилено ще се асфалтират участъците на В и К ремонтите. В Дивотино пък имат проблем с помпите на В и К, които се намират върху частен имот. При всяка авария в рудника, селото остава без ток и вода.Най-големият проблем остава водозахранването на високите части в селото, заради малкия дебит в напорния водопровод.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *