вторник , 23 юли 2019 г.
Начало / Общество / Земеделският министър в Гигинския манастир: Биопроизводителите у нас са се увеличили тройно

Земеделският министър в Гигинския манастир: Биопроизводителите у нас са се увеличили тройно

dsc_0981

„Биопроизводството е това, с което България може да се брандира на европейския пазар. Здравето ни е пряко зависимо от храната. Радващото е, че биопроизводителите у нас са се увеличили тройно, а хектарите с тяхна продукция вече са 162 хиляди“, обяви земеделският министър Десислава Танева на научния форум, с който започна второто издание на Църногорския събор „В сърцето на Граово“ в едноименния манастир „Св. Св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян“ край брезнишкото село Гигинци. Танева взе участие във форума по покана на областния управител на област Перник Ирена Соколова  и се  включи в дискусията за храната на бъдещето и съвременните й проекции.

1562959254458_dsc_0911

Тук бяха говорители и представители на научните среди, бизнеса, образованието, духовенството и местната власт. Те представиха своето виждане по темата за храната през призмата на всичко онова, с което се занимават в своята сфера.

Във фокуса бяха биологичното земеделие, модерното биопроизводство, измеренията и стойностите на духовната и словесната храна, екологичните и токсичните думи, химията и производството на ГМО, възможностите на регион Перник да създава чисти и натурални продукти.

1562964083423_dsc_0967

Модератор на колоквиума бе Славка Бозукова – главен редактор на в-к „Стандарт“.

1562959261691_dsc_0942

В изказването си губернаторът на Перник посочи: „Това, с което се храним днес – храна, емоции, думи, дела, ни дава основание за очаквания в бъдещето. Ние се уповаваме много често на добрите резултати от миналото, а именно добрите творения и поведения от миналото ни носят щастие днес. Радвам се, че Църногорския (Гигински) манастир е мястото в България даващо подслон и на светското, и на науката! Именно тук в голямата магерница се провеждат значимите за региона и с висока стойност форуми”.

dsc_0956

„Днес ще говорим за храната на бъдещето – как ние я виждаме – от процесите на производство, през духовната и словесната храна, до постигането на съвършен баланс. Надявам се на днешната среща да си поставим цели, както се случи миналата година с реализираната идея за поклоннически туризъм и след година отново да се съберем отново тук, за да видим дали сме ги постигнали“, каза игуменът на Църногорския манастир архимандрит Никанор.

dsc_0877

Георги Милев, председател на КРИБ – Перник, говори за биоземеделието и неговата необходимост и стойност: „Биоземеделието тепърва ще се развива у нас, но все още е скъпо производство. То има бъдеще, но за съжаление все по-малко хора могат да си позволят продуктите му заради по-високата им цена. Пазарът е залят с некачествени и химично обработени и неистински еквиваленти, а масово производителите гонят добиви чрез препарати и третиране“, добави той.

1562964081185_dsc_0997

Д-р Александър Долашки от Института по органична химия към БАН представи свойствата на добиваната от градински и морски охлюви лечебна слуз, която намира все по-широко приложение в направата на хранителни добавки, лекарства и козметика. „В страната ни има 200 ферми за охлюви, от които се взима този секрет, наричан муцин, който подлежи на допълнителна обработка и филтрация. Това вещество е ценно, защото съдържа колаген, еластин, витамини и други активни вещества. Секретът притежава силни антибактериални и антиоксидантни свойства. Въз основа на него се правят хранителни добавки и продукти, които подпомагат при стомашно-чревни проблеми, действат на опорно-двигателния апарат и др. Екстрактът от охлюви се използва и в козметиката – има благотворно влияние върху цялото лице и околоочния контур“, сподели Долашки.

Янка Такева, председател на СБУ, припомни, ча  за една учебна година са се увеличили учениците, изучаващи православие – от 150 на 14 000 в цялата страна. „Особено активна в това отношение е област Перник, където миналата година, по инициатива на Ирена Соколова, отново на това място, организирахме среща с всички началници на Регионални управления по образованието от цялата страна и се обединихме в мненията за ускореното въвеждане на религиозното обучение в училищата. Днес все по-важно от всякога е да преосмислим отношението си към културата, както и към храната и да върнем ценностната система, която са имали нашите предци, които са целували хляба и са започвали да се хранят с молитва“, посочи тя.

Ръководителят на катедра „Регионално развитие“ в Университета за национално и световно стопанство /УНСС/, доц. д-р Георги Николов, отбеляза че е впечатлен от създадената организация, свързана с Църногорският събор. „Вие доказвате, че изпълнителната власт и местното самоуправление в област Перник работят в добра колаборация и симбиоза, с визия на управление – стимул младите хора да остана тук и да се развиват“. Николов уточни още, че прехраната на човечеството тепърва ще става все по-актуална тема, наред с екологията, новите технологии и професии, цифровизацията на местната икономика.

Кметовете на общини от региона също се включиха със своето мнение по темата.

Традицията на пернишката Сурва започва от трапезата, каза кметът на община Перник Вяра Церовска. Срещата на приятелите и семейството около масата храни душата, допълни тя и подчерта, че никъде не може да се намери баница като пернишката и местното вариво /кисело зеле с месо/.

Бозата е абсолютният бранд на Радомир, припомни градоначалникът на града Пламен Алексиев и каза, че вече и в Шумен произвеждат радомирска боза. Не можем да отидем в бъдещето, ако не пазим корените на миналото, допълни Алексиев.

epifanii-imambaqldu

 

На събитието бе представен и най-добрият кулинар сред духовниците – дядо Епифаний, пристигнал специално от Атон, който изложи своето виждане за храната – от миналото – Новия и Стария Завет, през днешния феномен – световната кулинария във всеки мегаполис, до бъдещето – световното консуматорство и генното инженерство в храните.

Духовникът направи кулинарна демонстрация с продукти осигурени му от „ЛИДЛ България“.

1562959389091_dsc_0057 dsc_0069 1562964083423_dsc_0967 1562964081185_dsc_0997

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *