Начало / Бизнес / Зелена светлина за регионалното прединвестиционно проучване за големия воден проект на Перник

Зелена светлина за регионалното прединвестиционно проучване за големия воден проект на Перник

voda

Регионалното прединвестиционно проучване за големия воден проект на Перник има зелена светлина от JASPERS (консултант на ЕК, ЕИБ и ЕБВР по големи инфраструктурни проекти). Заедно с нашия град са одобрени проектите на Видин, Враца, Стара Загора и ЯмболНа стартовата права са инвестиции в размер на 1,2 млрд. лв. в изграждане на водопроводи, канализация, пречиствателни и помпени станции и др., съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Проектите ще се изпълняват на територията на 51 агломерации с над 10 000 еквивалент жители, като от подобрената инфраструктура ще се възползват над 2 млн. българи.

Реализацията им ще започне в началото на 2019 г.

Проектът на Перник включва реконструкцията на водопроводната мрежа на града с обща дължина 16 191 метра, изграждане на резервоари с общ обем 13 300 кв. метра, реконструкция на помпени станции. Предвижда се и реконструкция на 27 543 метра канализационна мрежа на територията на гр. Перник и реконструкция на пречиствателна станция за отпадни води /ПСОВ/ в гр. Батановци.

Общият допустим разход за град Перник е в размер на 69 346 200 лв. без ДДС. Проектът обхваща предимно кварталите „Могиличе“, „Изток“, „Драгановец“, „Църква“, „Мошино“, „Рудничар“, „Ралица“ и „Калкас“, като допълнително бяха включени кв. „Клепало“ и централната градска част.

ВиК дружествата трябва да подадат предсрочно проектни предложения за финансиране по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“.

Министерството на околната среда и водите определи 23 април 2019 г. като краен срок за подаване на проектите. Очаква се първите формуляри за кандидатства да бъдат внесени в МОСВ още през февруари.

Определените за изграждане ВиК обекти включват 800 км водопроводна мрежа, както и канализационни колектори, пречиствателни станции за питейни води и отпадъчни води, съоръжения за третиране на утайки, автоматизирани системи за управление на ВиК системите и дp.

Предвижда се да бъдат обявени над 190 обществени поръчки в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *