вторник , 25 юни 2019 г.
Начало / Общество / Здравното министерство предлага задължително доплащане за здраве

Здравното министерство предлага задължително доплащане за здраве

сн. GPNews
сн. GPNews

Задължителна застраховка за здраве и доплащане от пациентите за лечение в болница. Идеите са част от новия здравноосигурителен модел, който готви здравното министерство. БНТ разполага с вариантите, които не са окончателни, а те предвиждат новият модел да влезе в сила през 2020 г.

Една от идеите е здравната вноска да остане 8%, но да зависи от дохода на пациента. Освен нея ще трябва да се плаща и задължителна здравна застраховка, която да се определя на база пол, възраст и регион. Прогнозата е, че тя ще е около 12 лева на месец. Запазва се и възможността за доброволно здравно осигуряване.

Друго предложение е да се въведе „Критична линия“ – сума за лечение, която ще се плаща от касата и пациента. Така ако сметката е 700 лева, касата ще плати 85% от нея, а останалите 15% ще трябва да доплати пациента. Той ще бъде освободен от такса за леглоден в болница.

В случай, че разходите са над 700 лева ще се поемат от задължителната застраховка. Има идея съсловните организации в здравеопазването да не участват в договарянето на цените и услугите, които ще заплаща Касата./economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *