вторник , 23 юли 2019 г.
Начало / Общество / За 12-та поредна година читалищата от област Перник опъват пъстри бъднивечерски трапези

За 12-та поредна година читалищата от област Перник опъват пъстри бъднивечерски трапези

kulinaren-konkurs-2
За   12-ти пореден път читалищата опъват бъднивечерски и коледни трапези в Младежкия дом в Перник. Традиционният кулинарен конкурс се организира в навечерието на Рождество от   НЧ“Съзнание -1922″. Името му е „Традиционни ястия, напитки и реквизит в българската кухня“.
Участие са заявили 16 читалища от общините Перник, Радомир и Земен.
Конкурсът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Перник чрез спечелен конкурс от читалище „Съзнание“ по допълваща субсидия за подпомагане дейността на читалищата от Община Перник.
kulinaren-konkurs
Отново ще грейнат пъстри трапези, съобразени с църковния календар и традициите на нашенската  кухня. Читалищните колективи винаги са били прецизни в подготовката на празничните ястия, погачи и напитки. Както винаги, те ще бъдат съчетани с обредите за съответния празник, който представят.
Компетентно жури ще определи най-добрите трапези и най -впечатляващите ястия на майсторите, които ще получат  т.нар. „майсторски“ награди. Ще бъдат присъдени: Голямата награда на кмета на Община Перник; Голяма награда от областния управител;  колективни Първа, Втора и Трета награди. Организаторите ще връчат дипломи за участие и много индивидуални
награди за впечатляващи ястия.
kulinaren-konkurs-3
Тази година журито е петчленно и е председателствано от гл.ас д-р Милена Любенова от Института по фолклористика и Етнографския музей при БАН. В състава му влизат още Снежана Константинова от РИМ – Перник , Анелия Славова – главен експерт от Община Перник, Милчо Георгиев – фолклорист и Ирена Андреева -етнохоролог.
Кулинарната изложба се открива от 12 часа в сладкарницата на Общинския младежки дом в Перник . За всички присъстващи ще има много музика и танци чрез рубриката „Микрофонът е наш!“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *