Начало / Култура и образование / За първи път: 80 души пресъздадоха историческия бой от 6 ноември 1885 г. край Брезник

За първи път: 80 души пресъздадоха историческия бой от 6 ноември 1885 г. край Брезник

breznik-vastanovka-080
Осемдесет участника от 12 регионални клона на национално дружество „Традиция“ пресъздадоха историческия бой при местността „Чурек“ на брезнишкия хълм „Бърдото“ от 6 ноември 1885 г. в Сръбско-българската война.  Възстановка на битката се прави за първи път. Събитието започна с отдаване на почест и поднасяне на венци и цветя на паметника на героите от II-ри пехотен Струмски полк. Монументът е издигнат в Градската градина на Брезник.
Мъже, облечени във военни униформи, пресъздадоха битката на „Отряда на обречените“ на капитан Стефан Кисов – български юнаци срещу многобройната Моравска дивизия.
Макар развоят на военните действия край Брезник да е завършил с поражение за българите, тe помагат за победата в Сливнишкото сражение и допринасят за изхода от войната в наша полза.
„Тази война беше спечелена с таланта и уменията на младите български офицери. Те съумяха да поведат своите войници и да победят в една определяща съдбата на нацията война. Това е битката на капитаните срещу генералите“, заяви кметът на Брезник Васил Узунов.
„С победата на българската армия, която защити Съединението, България удвои територията си, каза Иво Антонов – директор на дирекция в Министерството на отбраната. Той припомни, че само една година след Руско-турската война България остава в рамките на Северна България и София. „Сръбската армия, която нахлува в нашата територия изпълнява вражески вероломни интереси. Но нашите воини и герои успяват да спрат това нашествие и благодарение на техния подвиг днес я има родината ни“, разказа още Антонов.
Областният управител Ирена Соколова определи, че битката в местността „Чурек“ е пример за подражание и пожела да черпим от героизма на нашите воини.
Историческата възстановка показа разгрома на българския отряд  от сръбската Моравска дивизия. Срещу силния съперник от българска страна се изправя отрядът на капитан Стефан Кисов. Макар битката край Брезник да е поражение за българите, тя помага за победата в Сливнишкото сражение и допринася за изхода от войната в полза на България.
 На проявата присъстваха и представители на сръбски общини, чиито войници са участвали в боя в местността „Чурек“.
breznik-vastanovka-012 breznik-vastanovka-039 breznik-vastanovka-008 breznik-vastanovka-003
img-8c90d7a48b8cf9bee9d6fbc0388c0e56-v img-36e547f75f3e7cfd1b88c2c9861548f3-v

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *