четвъртък , 21 март 2019 г.
Начало / Общество / За първи път: Общинският съвет в Перник гласува Наредба за организация на движението

За първи път: Общинският съвет в Перник гласува Наредба за организация на движението

parkirane-na-trotoar-3

Общинският съвет в Перник за първи път гласува Наредба за организация на движението на пътни превозни средства /ППС/, в която е включена и платена Синя зона.

Наредбата определя правилата и ограниченията за движение по пътищата на територията на общината. Предвижда се забраните за обществено ползване на улици, площади, пътища или участъци за движение на ППС, както регламентирането и създаването на пешеходни зони да се определят с решение на ОбС, а временните забрани ще се налагат със заповед на кмета.

Част от текстовете повтарят Наредба №1 за опазване на обществения ред  и от пръв прочит е очебийно, че много от предвидените забрани в наредбата в момента в Перник тотално са погазени. Неправилното паркиране води тази класация.

Документът забранява паркирането по тротоарите и обещава финансови санкции за плътно накацалите по плочниците автомобили, слагане на скоби на нарушителите и вдигането им с репатриращ автомобил – паяк. За освобождаването от тези „удоволствия“ ще се заплаща фиксирана сума, определена от Наредбата за определянето и администрирането на местни такси и цени на услуги.

Забраната за паркирането на спирките от градския транспорт, която е залегнала в новата наредба и която бе изписана и в Наредба №1 за опазване на обществения ред, никога не се е спазвала. Дали това ще стане след влизането на Наредбата в сила и наистина ли ще бъде упражняван контрол за реда по пътищата в общината, предстои да видим. Едно е ясно: на контролните органи им предстои много работа.

След възстановяване на авария, възникнала в участък от пътното платно или тротоар, експлоатационното дружество е длъжно в 7-дневен срок за своя сметка да възстанови и почисти улицата и засегнатите пътни съоръжения. Това е друг препъникамък, с който общинската управа досега е имала доста лоши спомени. Просто защото някои от тези експлоатационни дружества зариват на две – на три разкопките от аварията и зарязват всичко без да се интересуват повече от създадените, меко казано, неудобства.

Забранява се поставянето на кофи за битови отпадъци и на всякакви други предмети като столове, маси, щайги и т.н. на пътното платно. В това отношение кв. Калкас е първенец по потъпкване на забраната. Там подклекналите  „бобри“ за смет са нахвърляни по главната улица, сякаш току що са изпаднали от някой камион. И това продължава години наред.

Новата наредба забранява е извършването на търговска дейност на пътното платно и на зелените площи между тях. Това означава, че търговията с дини през лятото трябва да секне. Наскоро дини бяха струпани на зелена площ при Битовия комбинат, където се върти търговия. Всяко лято огромни купове с дини се стоварват и на зелените площи покрай вътрешноградската магистрала в кв. Изток.

Недопустимо е разполагането на преместваеми съоръжения, в т.ч. маси и столове пред търговските обекти, върху тротоарите и в пешеходните подлези ако не са осигурени най-малко 2 метра ширина за преминаване на пешеходците, пише в Наредбата.

Не се допуска движението на каруци в централната градска част, както и по улиците с въведена забрана за това, обозначена с пътен знак В10. Там, където е позволено, ППС с животинска тяга трябва да са оборудвани според ЗДП и снабдени с престилки за животинските отпадъци.

Такситата нямат право да чакат клиенти на автоспирките за градския транспорт и на пътните платна.

Забранява се ремонтът на автомобили и смяната на гуми на тротоарите пред автосервизите без разрешение от Община Перник.

Нарушителите на Наредбата се наказват с глоба от 50 до 200 лв., ако за констатираното нарушение не е предвидена друга глоба. При оспорване на нарушението и глобата, се съставя акт. Пак такава е и санкцията, когато нарушението се отнася до дейността на юридическо лице или ЕТ.

Предвидени са и санкции за длъжностни лица, допуснали да нарушат Наредбата.

Контролът по изпълнението й се изпълнява от служители на общинското предприятие „Общинско обслужване“, Общинския инспекторат и оправомощени служители на ОД МВР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *