сряда , 21 август 2019 г.
Начало / Общество / За област Перник са одобрени мерки срещу африканската чума по свинете

За област Перник са одобрени мерки срещу африканската чума по свинете

dsc_0207

Областната епизоотична комисия одобри мерки срещу разпространението на африканската чума по свинете за територията на област Перник. Заседанието е заради първично възникнал случай на болестта при дива свиня в землището на община Девня, област Варна и във връзка със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните.  Това е първият регистриран случай на заболяването Африканска чума при свинете /АЧС/ у нас от началото на годината.

На територията на нашата страна болестта се среща основно при диви прасета.

За да не се допускане разпространението на АЧС в региона, Комисията, под председателството на заместник-областния управител инж. Васил Павлов, набеляза превантивни мерки. Решенията, които бяха взети по време на заседанието, предвиждат Областната дирекция по безопасност на храните /ОБДХ/ да разпространи информационни брошури за африканската чума по свинете по общини, а кметовете общини, на кметства и на кметски наместничества трябва да подадат актуална информация към ОБДХ за изготвяне на регистър за броя на отглежданите домашни прасета тип „заден двор” на територията на населените места в област Перник;
dsc_0230
По време на заседанието стана ясно, че ще се извършват проверки от представители на ловно-рибарските дружества и държавните лесничейства за наличие на болни и умрели източнобалкански диви свине и при откриване на такива незабавно ще се сигнализират компетентните институции.

Планирани са още разяснителни кампании и обучения на ловците във връзка с предприемане на мерки за биосигурност.

Ще бъде осъществяван постоянен контрол и налагане на санкции при установяване на нерегламентирано отглеждане на свине в стопанства тип „заден двор“, както и ще се извършва контрол от органите на МВР и официалните ветеринарни лекари върху нерегламентираното движение на свине на територията на областта.

На срещата присъстваха представители на органите и институциите, оказващи здравно-превантивен контрол на територията на област Перник – ОДБХ, РЗИ, ОДМВР, ОПУ, ловно-рибарски сдружения и държавни горски стопанства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *