четвъртък , 20 юни 2019 г.
Начало / Общество / За безработни висшисти до 29 г.: 47 работни места са обявени за област Перник по програмата „Старт на кариерата”.

За безработни висшисти до 29 г.: 47 работни места са обявени за област Перник по програмата „Старт на кариерата”.

 

сн. revita.bg
сн. revita.bg

47 работни места са обявени за област Перник по програмата „Старт на кариерата”. Процедурата за набиране на кандидати за работа в публичния сектор през 2019 г. започна, съобщиха от дирекцията „Бюро по труда“ в Перник. Инициативата предоставя възможност на безработни вишисти до 29-годишна възраст да натрупат в рамките на 9 месеца първия си трудов стаж по придобитата специалност. Програмата цели да улесни прехода от образование към заетост и да постигне гъвкава комбинация от знания, умения и практика, съответстващи на изискванията на пазарната икономика.

До 19 октомври 2018 г. включително Бюрата по труда в страната ще приемат документи за кандидатстване от дипломирани младежи без професионален опит, които желаят да започнат работа по обявените работни места в публичния сектор. С цел улесняване на достъпа на младите хора до участие, тази година Агенцията по заетостта е осигурила и възможност за подаване на електронни заявления.

Тази година за страната се предлагат 2 569 работни места в публичната администрация. Младежите имат възможност да изберат трите най-подходящи позиции и да кандидатстват за тях.

1 929 са заявените работни места в централни институции и поделенията им в страната. Сред тях са Народното събрание, администрациите на Президента и Министерския съвет, Омбудсмана на Република България, 16 министерства, 23 държавни, национални и изпълнителни агенции, Сметната палата, комисии, инспекции и др. В областните управи обявените работни места са 78, а в общинските администрации техният брой е 562.

Търсят се предимно младежи, завършили право, икономически и технически специалности, администрация и управление, социални дейности, информатика и компютърни науки, архитектура, строителство и геодезия и др.

За да участват в програма „Старт на кариерата”, кандидатите трябва да са на възраст до 29 години, ненавършени до 19 октомври 2018 г. включително, да имат висше образование, съответстващо на посоченото от работодателя за заемане на конкретното работно място. Други условия са да са регистрани в бюрото по труда като търсещи работа лица и да нямат трудов стаж по придобитата специалност от висшето образование.

Ето и 47-те работни места за област Перник:

Областна администрация – 3 работни места

Общини – 17 работни места

 • Перник – 3
 • Радомир – 3
 • Брезник – 2
 • Трън – 3
 • Земен – 3
 • Ковачевци – 3

Институции – 27 работни места

 • Община Перник – 21
 • Община Радомир – 2
 • Община Земен – 1
 • Община Ковачевци – 1
 • Община Трън – 2

Списъците на обявените работни места и пълна информация за процедурите, реда, условията и необходимите документи за кандидатстване, в т.ч. електронно заявление, са публикувани на официалната страница на Агенцията по заетостта на адрес: https://www.az.government.bg/pages/programa-start-na-karierata/, както и на информационните табла във всички бюра по труда в страната.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *