четвъртък , 18 април 2019 г.
Начало / Бизнес / Защо „Топлофикация“ – Перник премахва високите отстъпки?

Защо „Топлофикация“ – Перник премахва високите отстъпки?

сн. manager.bg
сн. manager.bg

„Топлофикация“ – Перник премахва високите отстъпки за абонати, съобщи за БТА изпълнителният директор на дружеството Любомир Спасов. Вече започна подписването на новите договори „Лоялен клиент“, регламентиращи доста по-ниски преференции за перничани. Само за първите два дни от инициативата на „Топлофикация“ – Перник, нови договори са подписали около 200 клиенти, коментира за БТА Любомир Спасов.

Досега приблизително половината абонати – около 10 000 домакинства ползваха парно отопление, като заплащаха на база квадратура на жилището, без оглед на потребената топлоенергия. Разликата от порядъка на 30 процента, по данни на „Топлофикация“, бе за сметка на дружеството.

Перничани са имали най-евтиното парно – досега

С 13,7 на сто по-малко пък плащаха всички редовни абонати без индивидуални договори, които са около 4 000. По данни на Асоциацията на топлоснабдителните дружества в България с така разработената система от отстъпки перничани са имали най-евтиното парно.

Повече не можем да си го позволим, категоричен е Спасов. По думите му разходите на предприятието значително са нараснали, особено тези за въглеродни емисии. Само за миналата година пернишката „Топлофикация“ е платила 6 млн. лв. за изхвърляне на парникови газове от въглероден диоксид, което е над 2,5 пъти повече от 2016 г., твърди Спасов. След харчовете за гориво второ перо са емисиите, уверяват от ръководството на „Топлофикация“. Затова дружеството търси алтернативни биосуровини за горене.

„Икономически нецелесъобразно е „Топлофикация“ да продължи да дава толкова големи отстъпки. Сметките вече ще зависят от потреблението на абонатите“, декларират от предприятието.

Новият вариант на договора предвижда плащанията да се извършват на 11 равни месечни вноски, като при погасяването им в срок, абонатите получават 5 процента отстъпка върху прогнозното количество изразходена енергия, което се формира на база потреблението от последните 3 години.

Дванадесетата, последна фактура ще бъде изравнителна. Абонатите, които я погасят в срок, ще се възползват от 50 на сто отстъпка от начислената топлинна енергия в нея. Така се спестява приблизително една месечна вноска годишно, обяснява Спасов. От условията на контракта може да се възползва всеки редовен платец, също и абонатите със сключено споразумение за разсрочване на старите задължения.

Сметките за топло на перничани ще нараснат

От „Топлофикация“ признават, че сумите, които перничани ще плащат за централното си парно отопление, ще нараснат. Увеличението ще се усети особено при големите апартаменти, пояснява Спасов. По думите му, при по-малките жилища сметките ще са по-високи от порядъка на 8-10 процента. Еднакви апартаменти в една и съща сграда достигат до два пъти разлика в консумацията, затова сумите ще са строго индивидуални, обясняват от дружеството.

Отстъпката от 13,7 процента на изрядните платци без индивидуални договори, се премахва като несъответстваща на икономическите условия. „Тя е дадена на абонатите в друга среда, когато лихвите по кредите са били в същия порядък. Сега са 5 процента. Затова и нашата преференция е в подобен размер“, мотивират позицията си от топлоснабдителното дружество. Тя ще се дава единствено на сключилите договор „Лоялен клиент“.

Клиентите могат да се информират за

новите вноски на сайта на „Топлофикация“

На сайта на „Топлофикация“ – Перник, вече всеки абонат може да види с клиентския си номер

предлаганата от дружеството месечна вноска. Представена е и бланка на новия договор „Лоялен клиент“.

Договорът „Лоялен клиент“ бе въведен за първи път в Перник през 2015 г. при цена на отоплението 1 лв./кв.м жилищна площ и 15 лв. месечно за топла вода, независимо от консумацията. Тогава в града бе регистриран пик в интереса към централното парно отопление. Перничани теглиха кредити, за да погасят задълженията си към „Топлофикация“ и да сключат изгодния договор, магазините отчетоха рекордни продажби на радиатори в началото на отоплителния сезон. Бумът продължи и след това, въпреки повишената цена от 1,20 лв./кв.м и 25 лв. ежемесечно за топла вода.

От топлоснабдителното дружество очакват офертата им да предизвика интерес и абонатите да подновят договорите си, които ще бъдат едногодишни. Стремим се двустранно да защитим интереса – и нашия, и на клиентите ни, без да нарушаваме утвърдените правила от КЕВР, заключи Спасов.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *