Начало / Общество / Защо няма пари за Перник от последното министерско постановление, пита съветникът Кирил Леонов. Имало е и ще има, отговаря му кметът Вяра Церовска

Защо няма пари за Перник от последното министерско постановление, пита съветникът Кирил Леонов. Имало е и ще има, отговаря му кметът Вяра Церовска

leonov-cerovska

Защо за община Перник няма никакви пари по министерското постановление, което преразпредели  средства от държавния бюджет към 43 общини с кметове от ГЕРБ? Това бе питането, което лидерът на социалистите в града и общински съветник Кирил Леонов отправи към кмета Вяра Церовска на днешната сесия на Общинския съвет.

 

Защо за Перник няма нито лев, попита Леонов, който подозира, че премиерът Бойко Борисов има лично отношение към града. Той изтъкна, че за някои общини има сериозни суми във всяко подобно постановление на правителството за последната година и даде пример с Доспат, Харманли и Севлиево. „С какво Перник е по – малко? Ние не живеем ли в България?“, попита той.

 

Ето какъв бе отговорът на кмета Вяра Церовска:

В отпуснатата сума от Министерския съвет на стойност 111 млн. лева за местната власт не са предвидени средства за община Перник, но месец преди това ние сме получили 650 000 лв. от държавата, за да си ремонтираме читалищата. Тече усилен ремонт на сградата в кв. „Бела вода“, която ще бъде изцяло санирана, ще бъдат укрепени стените и подновени подовата настилка, ВиК и електрическата инсталация. Проектът за ремонта включва още и изграждане на две тоалетни, както и подмяна на част от покривната конструкция.

 

Почти е готово читалището в Драгичево, предстои ремонт на читалището в Кралев дол, ще се извършат възстановителни дейности и на покрива на читалищата в Кладница и Рударци. Тези средства не се дават за кметовете, те се дават за хората в тези общини.

 

Изготвили сме и три проекта, които сме предложили и очакваме Министерският съвет да ги разгледа и да ни помогне. Единият проект е за Двореца на културата, който включва цялостно саниране и запазване на всички архитектурни елементи , подмяна на дограмата, основен ремонт на покрива, водопровода и канализацията.

 

Вторият проект, който е изцяло готов и сме подали, е изграждането на две кръгови кръстовища в града – на ул. „Благой Гебрев“ в кв. „Изток“ и на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ в кв. „Иван Пашов“. Очакваме, че реализирането им чувствително ще отпуши задръстванията в посока за и от София, тъй като близо 25 хиляди перничани работят в столицата и пътуват с автомобилите си, посочи Церовска.

 

В момента приключва и трети проект, който е важен за перничани и той е за изграждане на отсечка на пътен възел „Марина бара“, през която да можем да имаме трети вход за града ни.

 

„Така че ние също имаме своите очаквания от Министерския съвет и от различните министерства. По един или друг начин държавата помага на общините и удовлетворява проектите, които смята, че са важни за хората в населените места“, заяви кметът.

 

Със средства по министерско постановление е направена канализацията в кв. Делниче в Батановци, на улиците „Делниче“ и „Бор“, както и водопроводът в село Ярджиловци. В момента се готви проект за канализация и водоснабдяване в село Драгичево, за което също ще има ангажимент държавата. Съвсем наскоро приключи изграждането на улиците „Чинар“ и „Ела“, каза Вяра ЦЕровска и допълни, че екипът й прави всичко възможно да получава допълнителни средства, извън бюджета на Община Перник.

 

Леонов не остана доволен от отговора и посочи, че парите за читалищата са от междуведомствената комисия към МС за нанесените щети от земетресението от 2012 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *