понеделник , 20 май 2019 г.
Начало / Общество / Застудяване, сняг и топли дни през март

Застудяване, сняг и топли дни през март

slance

Поредицата сухи, топли и слънчеви дни продължават. Липсата на вятър вече стана причина за задържане на замърсители в ниските атмосферни слоеве. Почти във всички по-големи градове станциите отчитат повишаване на концентрацията на фини прахови частици.

Атмосферата ще се раздвижи в следващите дни. Първо в Северна България в сряда-четвъртък, а в петък и на изток вятърът ще се усили с навлизането на студен въздух от север. Захлаждането ще е драстично. От настоящите великденски температури термометрите ще паднат до нулата в събота и неделя. Валежите ще са слаби. Ще започнат с дъжд в петък, който с падането на температурите ще преминава в сняг.

„През събота и неделя ни очаква сериозно захлаждане. Дъждът ще премине в сняг. От другата седмица обаче предстои ново затопляне. Максималните температури отново ще се повишат”. Това каза климатологът проф. Георги Рачев пред „Здравей, България” по NOVA. Той допълни, че астрономическата пролет ще настъпи на 20 март в 23:58, когато денят ще бъде равен на нощта.

По думите му има вероятност днес температурите да достигнат до 18-19 градуса. Според него през февруари и март винаги имаме голяма разлика в стойностите, но това е нормално.

„Очаква се през месец март валежите да бъдат в нормата. Средномесечните температури ще бъдат в рамките на климатичната норма, която е между 4 и 8 градуса. Очаква се пролетта в Европа да бъде малко по-топла. На Балканите обаче няма да е така”, допълни проф. Георги Рачев. По думите му ще има и сняг, и топли дни.

Февруари ще е с 2 градуса над средната температура./vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *