събота , 24 август 2019 г.
Начало / Общество / Засилени мерки срещу африканската чума по свинете в област Перник

Засилени мерки срещу африканската чума по свинете в област Перник

dsc_0492
Разширява се обхватът на мерките срещу африканската чума по свинете (АЧС) в област Перник. Това са предписанията на проведеното седмично заседание на Областната епизоотична комисия с представители от ОДБХ – Перник, ОДМВР, ОПУ, общините Перник, Радомир, Брезник, Трън, Земен и Ковачевци, заедно със здравните и социални медиатори от ромските махали, ловно-рибарските сдружения, държавните горски стопанства и други отговорни институции.
Областният управител акцентира върху факта, че в област Перник няма регистрирано огнище на АЧС, но не бива да се допуска подценяване на темата. По думите на Ирена Соколова заболяването претърпява бързо развитие и в национален, и в световен мащаб.
Пристанища, летища и гари са определени като рискови точки за проникване на заразата. По отношение на тези зони са издадени указания от министъра на транспорта Росен Желязков за дезинфекциране и събиране на отпадъците от тир паркинги и отбивки по автомагистралите и първокласните пътища в страната.
img-19f435c228072f079811f40ed0612bd1-v
Служители на ГКПП “Стрезимировци” щателно проверяват автомобилите, преминаващи през пункта за нелегален внос на хранителни продукти от месо. Моторните превозни средства се обработват автоматично чрез струйно впръскване на дезинфектант.
img-6561e36fb19fa78b43f74543fad9bb4d-v
От Областно пътно управление – Перник също извършват дезинфекция на пътни артерии и тир паркинги в областта. От миналата седмица се обработва автомагистрала „Струма“, Републикански път I-6 Перник – Кюстендил, републикански път II-63 Перник – Стрезимировци. Всички участъци, както и 20 километровата отсечка от ГКПП „Стрезимировци” до село Филиповци, общ. Трън, ще бъдат непрекъснато обработвани поне до края на месец август.
img-f85f3e42f7b036cd0f3e10380766bcaa-v
„Общините в област Перник следва да провеждат активна информационна кампания чрез кметовете на кметства и населени места, както и да бъдат в готовност да посрещнат динамично развитието на заболяването. Кметовете на общините трябва да разполагат с актуална статистика за броя на прасетата тип „заден двор”, както и да определят места и техника за изкопаване на загробни ями в случай на необходимост.
С цел по-широко запознаване и информираност на ловната общност в региона, предстои провеждането на серия от обучения във връзка с усложнената епизоотична обстановка”, информира Соколова.
img-13828a77118afcaf908c91038970a4a6-v

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *