Начало / Общество / Заседава Областният съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси

Заседава Областният съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси

dsc_0356
Заседание на Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси, се проведе под председателството на заместник областния управител инж. Васил Павлов. На него присъстваха заместник-кметове на общини, представители на териториални структури и неправителствени ромски организации.

С подробни доклади представителите на общините Перник, Радомир, Брезник, Трън, Земен и Ковачевци, запознаха членове на съвета с извършените от тях дейности през 2018 г. по общинските планове за действие и подкрепа на интеграционните политики. Описани бяха конкретните мерки и целите, предвидени по основните приоритетни оси – образование, здравеопазване, жилищни условия, заетост, върховенство на закона и култура и медии. Акцентира се върху добрия резултат от съвместните усилия на всички институции и здравните медиатори в областта, благодарение на които е осигурен баланс при комуникацията с ромското население.
В нито една от общините няма отпаднали деца и ученици от ромски произход.
Като цели за предстоящата 2019 г. бяха изложени – включването на представители от ромският етнос към обществени съвети и училищни настоятелства, както и разкриване на нови жилищни кооперации, които ще се използват от роми и граждани в уязвимо социално-икономическо положение.

Васил Павлов
Васил Павлов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *