вторник , 23 юли 2019 г.
Начало / Култура и образование / Започна Лятната академия по изобразително изкуство „Давам ти дъгата за наследство”

Започна Лятната академия по изобразително изкуство „Давам ти дъгата за наследство”

dsc_0601

Започна Лятната академия за млади дарования по изобразително изкуство „Давам ти дъгата за наследство”. Инициативата е пита по ред и е съвместна между Народно читалище „Нови хоризонти – 2009“, Национална гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“ – София и Настоятелството при учебното заведение. Областният еправител на Перник е патрон на събитието.

Губернаторът Ирена Соколова приветства и поздрави участниците и менторите в Лятната академия. „Пожелавам на всички вас успех и творческо вдъхновение, да усетите духа на нашата област, която освен с впечатляващата си природа, история и архитектура, е известна и с много добрите наши художници – Даря и Сашо Евтимови, Елена Темелкова, Боян Ангелов, Боян Александров, Василка Златанова и др. Смятам, че тези дни ще ви дадат възможност освен да изявите заложбите и качествата си, да осъществите приятелски и лични контакти, да се запознаете с традициите на нашенската култура и да изживеете прекрасни мигове в съприкосновение с изкуството, с неговите създатели, вдъхновители и стожери”, сподели Соколова.

Лятната академия се финансира по проект на Министерство на културата на стойност 5 643 лева. В набелязаните дейности са предвидени провеждането на едноседмична академична сесия и две изложби за представяне работите на участниците в Перник и София. Децата ще работят в творческа атмосфера, в хотелската база на село Рударци, като в дните от 8 до 13 юли ще създават свои произведения във всеки от жанровете: графика, живопис и скулптура под ръководство на квалифицирани преподаватели. Младите дарования ще се срещнат и с утвърден творец, както и ще посетят Църногорския манастир „Св. Св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян“ с. Гигинци по време на традиционния тридневен събор „В сърцето на Граово”.

dsc_0639

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *