Начало / Култура и образование / Започнаха ноемврийските музикални дни в Перник

Започнаха ноемврийските музикални дни в Перник

hor-usmivka-moskva

С концерт на камерния оркестър „Орфей“ бяха открити ноемврийските музикални дни в Перник. Солист бе цигуларят Луис Мария Суарес, който гостува в Перник със съдействието на посолството на Кралство Испания. В концерта звучаха изпълнения на местния хор „Родна песен“ към Центъра за подкрепа и личностно развитие – Обединен детски комплекс, столичната детска вокално-театрална формация „Таласъмче“ и московският детски хор „Усмивка“.

Ноемврийските музикални дни се организират от средата на 80-те години на миналия век, припомни заместник-кметът Севделина Ковачева. По думите й доказателство за нестихващия интерес към проявата са и участниците в концерта при откриването на тазгодишното му издание. Събитието отдавна е излязло от рамките на Перник, дори на страната, посочи Ковачева.

Концертът на другата голяма формация- Духовия оркестър, ще бъде на 20 ноември от 18 часа в Малкия салон на Двореца.  Солист в него ще бъде Николета Станойкова, която ще изпълни поп и джаз парчета с оркестъра. Ще се включи и младият преподавател по китара в ОШИ Даниел Петров.

Млада изпълнителка ще бъде солист и на концерта на Народния оркестър- „Фолклорът- настояще и бъдеще”, който ще бъде на 22-ри ноември от 18 часа в Малкия салон. Това е перничанката Виктория Миткова, възпитаник на Двореца на културата, която ще покаже таланта си, като изпълни 12 песни от различни фолклорни области.

През музикалния месец на Перник концерти ще изнесат камерният смесен хор „Иван Топалов“, ученици и преподаватели от Обединената школа по изкуства към Двореца на културата в града. Паралелно професионалните оркестри ще имат образователни концерти в детските градини.

Ноемврийските музикални дни ще бъдат закрити на 28 ноември./БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *