сряда , 23 януари 2019 г.
Начало / Бизнес / Започва обновяване и саниране на сградата на Община Перник и Областната администрация

Започва обновяване и саниране на сградата на Община Перник и Областната администрация

p1650445

Символична първа копка на старта на проекта „Обновяване, саниране, ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата на Община Перник и Областна администрация“ направиха кметът Вяра Церовска, областният управител Ирена Соколова, зам.-кметът Владислав Караилиев, който е ръководител на проекта и представител на фирмата-изпълнител.

 

Главната цел е увеличаване на експлоатационната годност на сградата и осигуряване на подходяща рентабилна и енергоефективна инфраструктура, спомагаща за устойчивото развитие  и подобряване конкурентоспособността на градския ареал на община Перник.

 

В обновяването на голямата сграда ще бъдат вложени 2 853 505,74 лв., от които 2 425 479,88 лв. европейско финансиране и 428 025,86 лв.- национално съфинансиране.

 

Цялата площ на сградата, в която се помещават 7 институции, е на площ от 11 410 кв. метра. Бенефициент е Община Перник, а партньори са Областната администрация, НАП, ГД „Пожарна безопасност“, Агенцията по вписванията, Агенцията „Социално подпомагане“ и МТСП.

 

Ще бъдат подменени дограмата, прозорците, витрините, а топлинно ще бъдат изолирани  външните ограждащи елементи, външните стени, покриви  и др. ще бъде изградена нова пожарно-известителна инсталация, ще има нови евакуационни изходи. Мерките за енергийна ефективност са предписани като задължителни.

 

Радвам се че тази сграда ще придобие нов облик, което ще допринесе за естетиката на екстериора, а отделно от това гражданите на Перник ще имат повече удобства, ползвайки услугите на разположените в сградата институции, каза кметът Вяра Церовска и определи реализацията на проекта като един от основните в общината.

 

Огромната сграда, която побира няколко институции, е проблематична и благодарение на предстоящите строително ремонтни дейности ще дадем възможност всички служители от държавната и общинска администрация, на всички граждани да имат сигурна и удобна среда на работа и на пребиваване, каза губернаторът Ирена Соколова. И подчерта, че областната администрация ще бъде безспорен партньор в рамките на реализацията на проекта, така че останалите 5 институции да могат да съдействат за качественото изпълнение на заложените дейности.

 

Делът на областната администрация е 3 094 кв. метра разгърната площ с 49 самостоятелни обекта, допълни Соколова и пожела на финала Перник да има модерна и енергийно ефективна сграда.

 

Отговорността е голяма и няма да бъде леко, но ще се справим, заяви ръководителят на проекта и зам.-кмет Владислав Караилиев и уточни, че проектът е част от инвестиционната програма на Община Перник

 

Началото на проекта е сложено на 20 март 2017 г. , а финалът ще бъде на 20 март 2019 г.

p1650455 p1650450 p1650452 p1650430 p1650432 p1650438 p1650441

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *