четвъртък , 20 юни 2019 г.
Начало / Култура и образование / Зам.-министърът на образованието в Перник: С 14 млн. лева европейски средства разширяваме системата на дуално обучение.

Зам.-министърът на образованието в Перник: С 14 млн. лева европейски средства разширяваме системата на дуално обучение.

fb_img_1550245360576-%d0%ba%d0%be%d0%bf%d0%b8%d0%b5
С 14 млн. лева европейски средства у нас ще се разшири системата на дуално обучение. За учениците, които са в такива паралелки, от бюджета за тази година са предвидени 1,5 милиона лева за стипендии“, съобщи заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова по врими на дискусията от инициативата за граждански диалог „Европа в нашия дом“ в Перник. Акцент на събитието беше направеното и предстоящото за осигуряване на качествено образование.

Тя подчерта, че ГЕРБ ще продължава да работи за качествено образование. „Искаме стабилна икономика, която развива индустриите на високите доходи, нови работни места и благоприятна бизнес среда“, отбеляза още зам.-министър Михайлова.

„Образованието е основен и стратегически приоритет на правителството, който е поставен както на национално, така и на регионално ниво. Това е израз на една постоянна политика, която цели устойчиво, качествено и модерно образование, което да гарантира добра реализация на всички деца“, заяви кметът на Община Перник и председател на областната
организация на ПП ГЕРБ Вяра Церовска.
fb_img_1550245351615
Градоначалникът отбеляза, че ГЕРБ е първата политическа сила, която осъзна, че образованието е в основата на всички
позитивни процеси в едно общество. „В Перник има невероятно много ученици, които са носители на множество награди на регионално и национално ниво. Те са първенци на олимпиади и състезания, с които ние се гордеем“, допълни кметът.
В срещата участие взеха зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, председателят на Парламентарната комисия по образованието и науката Милена Дамянова и народните представители от ПП ГЕРБ Красимир Велчев, д-р Александър Александров и Борислав Борисов, зам.-кметът по образованието Севделина Ковачева, общински съветници от ПП ГЕРБ.
Председателят на Комисията по образованието и науката в 44-то НС Милена Дамянова представи политиките и мерките, които страната ни реализира с европейските средства.
fb_img_1550245379989
„Една много важна тема, която за съжаление често пъти остава встрани от разговорите ни за Европа, е какво ни дава членството в ЕС. Всичките европейски програми и политики, които реализираме, са помощта на европейските средства. Европа е нашият дом и от нас зависи как ще си подредим приоритетите с възможностите, които тя ни дава. А те са изключително много“, сподели Милена Дамянова. Тя подчерта, че инвестицията в образованието е инвестиция в бъдещето на страната ни.
По време на дискусията беше отбелязано, че през 2019 г. за първи път средната брутна учителска работна заплата изпреварва средната за страната. 1,380 млрд. лева се инвестират в учителите само в рамките на мандат 2017-2021.
„Ние водим последователна целенасочена политика в подкрепа на българския учител. За да имаме знаещи и можещи деца, е нужно да имаме мотивирани преподаватели“, коментира още председателят на парламентарната комисия по образованието и науката.
fb_img_1550245412011
„Качественото образование е шансът на България да бъде развита, технологична държава. Днес нашите деца са на един клик разстояние от целия свят. Това е най-голямото предизвикателство, не само пред образователната система, но и пред бизнеса и пред цялото общество. Това означава, че ако те не получат необходимите знания, компетентност и умения, които да ги направят успешни кадри за индустрия 4.0, няма да бъдат успешни граждани на 21-ви век“, каза още Дамянова.
Зам.-председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Красимир Велчев отбеляза, че целта на реформата в сектор „Образование“ – на инвестициите в образователната инфраструктура, на ръста на заплатите и увеличаването на възможностите за обучение и квалификация на учителите, е тази професия да има своето заслужено обществено признание. Той беше категоричен, че вече се виждат първите резултати от политиката на правителството през последните две години за подобряване на образованието.
Зам.-кметът Севделина Ковачева представи справка за направените ремонтни дейности в учебните заведения на територията на общината. Тя отбеляза, че и през 2019 година приоритет в политиката на кметския екип ще бъде подобряването на материалната база на образователната инфраструктура.
Във форума участваха много представители на институции, организации, училища и детски градини, образователни експерти и студенти.
fb_img_1550245397512 fb_img_1550245371473 fb_img_1550245342473

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *