Начало / Общество / Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева в Перник: Белодробната болница има потенциал за развитие

Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева в Перник: Белодробната болница има потенциал за развитие

p1660303

Белодробната болница в Перник има потенциал за развитие, заяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева, която бе на работно посещение в здравното заведение. Визитата й е по покана на местните народни представители д-р Александър Александров, Станислав Владимиров и Любомир Бонев. Целта е здравното заведение да продължи да функционира и да се разсеят слуховете за закриването му. Тримата депутати бяха категорични, че лечебницата е изключително необходима и за Перник и за цяла Югозападна България. Тя е единствената по рода си от Петрич до София и е разположена на уникално място, единодушни са те.

Тримата народни представители сме се ангажирали специално за Белодробната болница – да съдействаме за подобряване на материалната база, каза Станислав Владимиров.

p1660291

След разговора с управителя д-р Величка Кадийска, д-р Александър Александров уточни, че пред зам.-министър Начева са представени материалните и финансовите проблеми на лечебницата. Въпрос на обсъждане е какво точно ще бъде направено най-напред, каза той. И добави: Като бивш управител на здравното заведение имам сантимент към него, то заслужава да продължи работата си, да обслужва населението, защото е единствено по рода си за Югозапада. Както виждате болницата функционира, обслужването е на ниво, посочи депутатът.

Болницата е поддържана с грижата на добър стопанин, сподели впечатленията си зам.-министърът Жени Начева. Размерът на просрочените задължения не е голям, т.е. има потенциал за развитие, смята тя. И уточни: Моята задача е да анализирам с ръководството на здравното заведение възможностите за поддържане и запазване на нивото, което има в момента и за развитие на потенциала му.

Зам.-министърът не пое никакви конкретни ангажименти към лечебницата и уточни, че тепърва ще бъде анализирано състоянието й и възможностите й.

Сред основните проблеми е отоплението. Болницата има локално парно, но котелът е много стар. За подмяната му са нужни между 30 000 и 40 000 лева.

В началото на декември 2017 г.,  в първото си интервю от встъпването си в поста на министър на здравеопазването Кирил Ананиев обяви списък на болници в лошо финансово състояние, които са пред риск от закриване. Сред тях бе и пернишката Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести /СБАЛББ/.

Заедно с депутатите и управителя на болницата Величка Кадийска, Жени Начева разгледа цялата лечебница, а после посети малкия храм „Св. Пантелеймон“ в близост и лековитото дърво, което расте до него.

p1660297 Управителят д-р Величка Кадийска и депутатът д-р Александър Александров p1660292 p1660306 p1660303 Зам.министърът на здравеопазването Жени Начева p1660309 p1660312

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *