понеделник , 18 февруари 2019 г.
Начало / Бизнес / Зам.-министърът Малина Крумова участва в работна среща на водната Асоциация в Перник

Зам.-министърът Малина Крумова участва в работна среща на водната Асоциация в Перник

zam.-ministar Malina Krumova-Irena sokolova
Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова взе участие в работна среща на Асоциацията ВиК /АВиК/ в Областната  администрация в Перник. В заседанието, председателствано от областния управител и председател на водната асоциация Ирена Соколова, се включиха кметове и счетоводители на общини от областта.
“Приветствам участието на зам.-министър Малина Крумова за втори път в среща от подобен формат. Това е доказателство за активната политика на подредба и регулация на сектора, заявена от правителството за нашата дейна работа чрез АВиК по опазването и стопанисването на водите, водните обекти и съоръжения”, откри срещата Соколова.

Акцентът на събитието беше свързан с инвестиционната програма, изпълнявана от ВиК-оператора и съвместните действия на институциите при нейното реализиране. Заедно с това бе представен и напредъкът по изготвянето на регионалните прединвестиционни проучвания, които ще бъдат основата на проектите и които ще бъдат финансирани по оперативната програма „Околна среда”.

Към настоящия момент имаме варианти на идейни проекти на регионалните прединвестиционни проучвания. През септември се очаква одобреният вариант да бъде разгледан и приет от АВиК преди окончателното му внасяне в управляващия орган на финансиране. Целта на тези проучвания е да се осигури интегриран подход при планирането и инвестиции за бъдещото развитие на ВиК отрасъла в региона”, каза министър Крумова.

Около 300 обекта от ВиК инфраструктурата на страната предстои да бъдат реконструирани или изградени с европейски средства по линия на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“.

В списъка попадат 19 пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води, близо 1300 км водопроводи и канализация, 146 помпени станции и други съоръжения в общо 51 населени места. Проектите, които ще получат финансиране, са определени с изготвените от МРРБ регионални прединвестиционни проучвания (РПИП) в 14 области. Изпълнението им се очаква да спомогне за подобряване качеството на ВиК услугите за над 2 млн. жители на страната. Новост е, че проектите за първи път ще се реализират от ВиК операторите.  

Днешната среща е втората, на която присъства заместник-министър Крумова. На нея бяха отчетени постигнатите добри резултати от работата на АВиК, както и разработените от асоциацията правила за взаимодействие. Крумова ги определи като нещо много необходимо, което трябва да се приложи.
zam.-ministar Malina Krumova-Irena sokolova-Asociaciya ViK zam.-ministar Malina Krumova-Irena sokolova-Asociaciya ViK

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *