петък , 18 октомври 2019 г.
Начало / Общество / Жълт код за поройни дъждове и градушки за област Перник. Областният управител с указания към собствениците на язовири

Жълт код за поройни дъждове и градушки за област Перник. Областният управител с указания към собствениците на язовири

poroen-dagd-v-pernik

Очакват се обилни валежи в област Перник, за която и още дванадесет други области е обявен жълт код за поройни дъждове и градушки. Това обяви областният управител Ирена Соколова, позовавайки се на писмо от председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

По данни на НИМХ за периода 09.07.2019 г. – 14.07.2019 г. (включително) в област Перник и е обявен „Жълт код” за опасни явления – поройни дъждове и градушки.

В тази връзка губернаторът уведомява собствениците на язовирите на територията на шестте общини за предприемане на следните действия:

1. Да регулират и поддържат водните нива в язовирите до степен, гарантираща безопасната им експлоатация, като не допускат аварийни ситуации и не създават риск от наводнения.

2. Стриктно да се изпълняват предписанията „Пълно изпразване на язовира“ или да се понижи водното ниво до кота „мъртъв обем“, както и предписанията за ограничение на най-високо водно ниво, за язовирите за които има такива предписания от ДАМТН или областната комисия.

3. Да се осигурят проектните проводимости на преливниците и да се предприемат действия за недопускане запушването им от свличане на земни маси и плаващи предмети.

4. При настъпване на аварийна ситуация собствениците са длъжни да предприемат мерки по овладяване на последиците от аварията и да ограничат риска за хората, техните материални ценности и околната среда, като незабавно уведомят ДАМТН, кметът на съответната община, ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” и Басейнова дирекция.

Областният управител Ирена Соколова продължава да следи развитието на ситуацията в региона като е в постоянен контакт с всички служби, отговарящи за защита на населението от бедствия. Тя получава периодично информация от тях в реално време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *