неделя , 21 октомври 2018 г.
Начало / Бизнес / Жители от Сирищник без дърва на студа, платили ги още през септември

Жители от Сирищник без дърва на студа, платили ги още през септември

сн. БНТ
сн. БНТ

Проблеми с доставката на дърва за огрев в Пернишко. Жители от ковачевското село Сирищник се оплакаха, че са поръчали и платили дървата си още през септември, съобщава БНТ. Горското стопанство в Земен обаче още не ги е доставило. Така 20 души – предимно пенсионери са принудени да стоят на студено в домовете си, за да пестят от сметките за ток.

Температурата в дома на Вера Борисова е десет градуса. Възрастната жена живее сама. Тази зима пали печката рядко, защото почти е изчерпала запасите от дърва. А доставката на нови се бави.

Вера рядко включва и електрическите уреди за отопление в дома си.

Вера Борисова: Като съм се облякла така го включа. И по този начин стоя. Благодарение на децата, мога да се справя и да си платя тока при това положение.

В подобна ситуация са още 19 души от Сирищник.

Теменужка Христова: Топлим се, каквото сме имали през миналата година и вече се свършиха.

Вичка Димитрова: Токът при нас е много слаб. Включим ли печка, трябва всичко останало да изключим.

Георги Петков: Ние сме събирали пари за тия дърва и сега нито пари, нито дърва.

От горското стопанство в Земен твърдят, че доставките се бавят, защото цяло лято не намерили фирма изпълнител. Сключили договор през септември, но заради лошото време фирмата не успяла да стигне до сечището предназначено за нуждите на хората от Сирищник.

Пламен Мишев – директор на Държавно горско стопанство, Земен: Ще намерим алтернативен вариант. Независимо от тези тежки метеорологични условия да ги издължим до 20 декември на всичките, които са фактурирани.

Пламен Янев – кмет на с. Сирищник: Ако не се случи, ще помагаме на населението. Няма да ги оставим да измръзнат.

Според директора на горското стопанство в Земен, проблеми имат и част от жителите на други населени места. Казва, че дървата на всички ще бъдат доставени до 20 декември./bnt.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *