понеделник , 19 август 2019 г.
Начало / Общество / Жители на с. Студена на протест. Съмняват се за заровени животни в кариерата до вододайната зона

Жители на с. Студена на протест. Съмняват се за заровени животни в кариерата до вододайната зона

Сн. Нова тв
Сн. Нова тв

Протест в пернишкото село Студена. Хората се съмняват, че има незаконно заровени мъртви животни на кариерата, която е в близост до вододайната зона на селото. Недоволството е от седмица, а на място пристигнаха и експерти от Агенцията за безопасност на храните, съобщава Нова тв.

През почивните дни животновъди от Студена установили неприятна миризма от кариерата, която се намира на 2 км от селото. Открили и останки от мъртви животни.

Хората са притеснени, че на 400 метра под кариерата се намира водосборната зона, откъдето тръгва водата към селото. Експерти от БАБХ, РИОСВ и областната управа заседаваха при кмета на селото Красимир Христов.

„Миналия петък получих сигнал, че в района на кариерите има неприятна миризма и съмнение за загробване на животни. Действително установих, че мирише, но на 20-30 метра, не повече. Съмненията остават и аз заради това сезирах кмета на Община Перник и той свика всички институции”, обясни Христов.

В съставения протокол е констатирано, че има остра миризма на мърша и са открити остатъци от животни. Предприети са мерки и започва цялостна проверка на района от понеделник.

Концесионерът на кариерата обясни, че ако има захвърлени мъртви животни, той също иска да знае причината и кой го е направил.

Служителят на фирмата концесионер Антон Адамов твърди, че притесненията на хората са напълно неоснователни. Гарантирам, че тук няма нито едно докарано и заровено животно, заяви той пред тв камерите.

Резултатите от експертите на БАБХ ще бъдат готови другата седмица. Междувременно хората заплашиха с гражданско неподчинение./novanews.bg

сн. Нова тв
сн. Нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *