четвъртък , 27 юни 2019 г.
Начало / Общество / Ето кои извадиха Богоявленския кръст от ледените води в Пернишко

Ето кои извадиха Богоявленския кръст от ледените води в Пернишко

Кладница
Кладница

14-годишният смелчага Йордан Йорданов извади Богоявленския кръст в село Кладница. Младото момче, което днес има имен ден, се хвърли смело в ледените води на реката за здраве и благоденствие. По-късно беше раздаден и курбан за здраве от манастира.

Батановци
Батановци

В Батановци кръстът беше изваден от 37-годишния Владимир Владимиров. Въпреки минусовите температури, много смели мъже се хвърлиха в ледените води на река Струма, за да извадят разпятието. Ритуалът по традиция се състоя на моста в града.

bogoyavlenie-dragichevo-1

7 души се потопиха във водите на река „Голобрешка“ в село Драгичево, за да извадят Богоявленския кръст. Разпятието беше хванато от най-малкия участник – 12-годишния Адриан Валентинов Стоянов. Той пожела здраве, щастие и късмет на всичи и беше благословен от отец Стоян. В битката за кръста участва и 65-годишният Александър Дуков, който днес е рожденик.

Рударци
Рударци

За втори път 23-годишният Боян Янков вади кръста в село Рударци. Студентът пръв доплува до реликвата, хвърлена от отец Илия Христов. В ритуала се включиха шест мъже, но бяха наблюдавани от стотици жители и гости на населението място.

На един от най-големите християнски празници в българския календар – Йордановден или Богоявление, ние, българите вярваме, че както тогава небето се отваря и Господ изпълнява желания. По същия начин вярвали и предците езичници, когато на същия ден се молели на Дажбог, който изпълнява желания, в същата нощ.

bogoyavlenie-rudarci-2-2

На този ден св. Йоан Кръстител е кръстил Божия син в река Йордан.

Ритуалите на Йордановден в традиционния фолклор са свързани с кръщенето и освещаването на водата и кръста, затова и на много места този празник се нарича Водици.

На този ден се извършва празнична Богоявленска литургия, освещава се вода и след това свещениците отиват до водоем (море, река, езеро), където хвърлят кръста, а този сред мъжете, който го хване, ще бъде здрав през цялата година.

bogoyavlenie-kladnica-1

Вярва се, че всеки влязъл в януарските ледени води, ще бъде пазен далеч от болести през цялата година.

С кръщаването на водата светът придобива нова ценност и сила, става по-безопасно място за живеене. Свършват т.нар. „мръсни дни“, т.е. злите сили са победени и прогонени.

bogoyavlenie-batanovci-4

На 6 януари е и ритуалът за освещаване на бойните знамена и знамената светини на Българската армия.

За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година.

До падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска, се извършва водосвет.

След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г. След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 г.

Имен ден празнуват: Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана.

bogoyavlenie-batanovci-1 bogoyavlenie-batanovci-2 bogoyavlenie-dragichevo-2 bogoyavlenie-dragichevo-3 bogoyavlenie-rudarci-3 bogoyavlenie-rudarci-2-2

Рударци
Рударци
Кладница
Кладница

bogoyavlenie-kladnica-1 bogoyavlenie-rudarci-4 bogoyavlenie-rudarci-5

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *